Misskötsel gav inget förbud

Efter allvarliga brister i skötseln omhändertog länsstyrelsen Söderslättsbons djur. Nu får mannen tillbaka tillståndet för en del av djuren, även om antalet är kraftigt förminskat.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2014
Foto: Claudio Bresciani / TT

Redan 2010 begränsade länsstyrelsen mannens djurantal på grund av allvarliga brister i djurhållningen. Vid den senaste inspektionen i början av juni i år kvarstod bristerna och länsstyrelsen beslutade då att omhänderta samtliga djur.

Som TA tidigare skrivit rörde det sig om ett femtiotal kaniner och runt femton katter. På fastigheten fanns också uppemot 700 fjäderfän av olika slag.

Vid inspektionen var många av djuren skadade och sjuka men hade trots det inte fått veterinärvård. Dessutom var samtliga av kaninernas burar för små och i många av dem saknades tillgång till vatten och foder. Detsamma gällde för hönsen som i många fall hade trängts ihop i små burar utan sittpinnar och reden.

Tre kaniner och en katt var i så dåligt skick att veterinärerna efter undersökning blev tvungna att avliva dem.

Men efter att mannens son tagit på sig ansvaret för djurhållningen låter man nu honom hålla ett mindre antal djur. Förutsatt att mannen följer djurskyddslagen får han i fortsättningen hålla två kaniner, två katter samt 20 fjäderfän på sin fastighet.

Fanny Nyberg
Karl-Johan Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.