Annons

Misshandelsoffer oftast bekant med förövaren

Den som råkar ut för misshandel i Trelleborg är oftast bekant med den som slår. Antalet misshandelsfall där offer och förövare är bekanta ligger högre i Trelleborg än genomsnittet för både Skåne och riket.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2013
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som länsstyrelsen ställt samman.

Enligt statistiken är det vanligare i Trelleborg både bland män och kvinnor att den som misshandlar känner sitt offer än genomsnittet för Skåne. Det gäller både om misshandeln skett utomhus eller inomhus.

Annons

I jämförelse med resten av Skåne och riket är däremot risken liten att råka ut för misshandel ute på staden i Trelleborg.

- Trelleborg är en trygg stad, säger Mats Hammar, biträdande närpolischef på Söderslätt.

När det gäller antalet anmälda misshandelsfall under 2012 ligger Trelleborg lägre än både Skåne i genomsnitt och i jämförelse med hela Sverige. Skillnaden är också ganska stor.

När det gäller fallen där män har misshandlats utomhus av en obekant ligger Trelleborg på endast hälften jämfört med riket som helhet. Det handlar i stor utsträckning om alkoholrelaterat våld, ofta i samband med krogbesök.

- Vi har under längre tid bedrivit ett arbete för att göra miljön trygg i Trelleborg och en del av det arbetet återspeglas nog i den här statistiken, säger Mats Hammar.

Han menar också att ytterligare en förklaring kan vara att det finns få uteställen i Trelleborg och i de båda andra kommunerna på Söderslätt, Svedala och Vellinge.

- Vi försöker att vara på plats vid stängningsdags då de flesta bråken uppstår, säger han. Mingla och prata med folk, så att det inte uppstår stök.

Att det sker fler fall av misshandel mellan bekanta i Trelleborg än genomsnittet i resten av Skåne och landet har Mats Hammar ingen riktig förklaring till.

- En ren personlig reflektion är att det kan vara så att eftersom det inte finns så många nöjesställen festar folk mer hemma hos varandra och att det uppstår gruff då. Men jag har inget material som belägger det.

I ett fall stämmer inte bilden. Genomsnittet för riket, men inte i Skåne, ligger något högre än Trelleborg när det gäller misshandel av män utomhus där förövaren och offret är bekanta.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons