Annons

Missförstånd stoppade brevduvor

Ett missförstånd mellan Jordbruksverket och Svenska Brevduveförbundet har gjort att Trelleborgs Brevduveförening hållt sina duvor inomhus sedan i fredags.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2006
Kjell Thelin och Bo Andersson i Trelleborgs Brevduveförening tror inte att det finns någon risk att brevduvorna smittas av fågelinfluensan. BILD: TOMAS NYBERG
Kjell Thelin och Bo Andersson i Trelleborgs Brevduveförening tror inte att det finns någon risk att brevduvorna smittas av fågelinfluensan. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Beskedet var att duvorna inte ens fick flyga ut på träningsturer, meddelandet togs emot med stor besvikelse av föreningens medlemmar.

– Vi fick beskedet att duvorna skulle hållas helt instängda. Det är definitivt inte bra. Duvorna behöver träning för att kunna tävla framåt våren, säger Bo Andersson, föreningens ordförande.

Annons

Meddelandet finns också på Svenska Brevduveförbundets hemsida. Där står klart och tydligt att man inte får lov att ha duvorna ute. Beskedet gjorde att Trelleborgsföreningen agerade direkt. De ringde runt till alla medlemmar för att informera om förbudet. Ett förbud som av allt att döma är ett missförstånd.

– Vi har inte sagt att det råder flygförbud. Det som gäller är förbud mot utställningar och sammankomster vid till exempel tävlingar. Det är vid korsflygningar som smitta kan överföras, vi ser ingen risk när fåglarna flyger hemmavid, säger Jan Danielsson, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Det är av hänsyn till duvorna som man avvaktat med totalt flygförbud.

– Det finns en djurskyddsaspekt på det här. Om fåglarna inte får träna så utvecklas inte muskulaturen som den ska, säger Jan Danielsson.

Det nya beskedet tas emot med glädje av föreningen.

– Det är kanon, det är verkligen skönt, säger Bo Andersson som nu tänker släppa ut sina fåglar för träning tämligen snart.

Någon större risk för smittspridning till brevduvebesättningen tror inte Bo Andersson och hans kollega i föreningen, Kjell Thelin, att det finns.

– Det måste vara ett större problem med alla vilda duvor. Vi har stenhård koll på våra, det har man inte på duvorna nere i stan, säger Kjell Thelin.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martenssonallehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons