GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Missade nackskada på röntgen

Trelleborg • Publicerad 22 februari 2006

Den 78-årige mannen ramlade framlänges ner för en trappa. Först tre dagar senare upptäcktes det att mannen var allvarligt skadad och krävde en akut operation.

Mannen hade ett sår i pannan som syddes. Han var också stel i nacken. Han skickades på datorröntgen för att se om han hade skador i nacken. Röntgensvaret sade att han inte hade någon fraktur i nacken och ortopedens bakjour föreslog en stel halskrage tills mannen skulle på ny röntgen efter tio dagar.

Tre dagar efter fallet granskades röntgenresultatet av en annan läkare, enligt rutinen för nackskador. Det visade sig då att mannen hade flera frakturer i nacken som krävde omedelbar operation. Han skickades till ortopedakuten i Malmö.

Rehabiliteringen komplicerades med att mannen blev förvirrad och drabbades av lunginflammation. Ett rör sattes in i halsen för att hjälpa den 78-årige mannen med andningen. Så småningom kunde röret tas bort men när mannen kom på återbesök drygt två månader efter fallet var han fortfarande stel i nacken.

I sin Lex maria-anmälan till Socialstyrelsen skriver chefsläkare Sven Lindgren att det är svårt att avgöra om de tre dygnens fördröjning med diagnos och operation påverkat mannens nuvarande tillstånd. Men uppenbarligen fanns risken att skadan skulle förvärras eftersom mannen var allvarligt skadad.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.