Annons

Missad uppsägning kan ge miljonsmäll

Trelleborgs kommun vill inte längre hyra kontorslokaler till bildningsförvaltningen på Östergatan. Men serviceförvaltningen sade upp hyresavtalet för sent och nu sitter kommunen fast med lokalerna till 2017.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2012

Om lokalerna sagts upp i tid hade man kunnat lämna dem 2014. Tre års hyrestid motsvarar en extra kostnad på 2,5 miljoner kronor.

– Det är den mänskliga faktorn som gjort att det blivit så här, säger Gertie Lindberg, lokalförsörjningschef på serviceförvaltningen.

Annons

Trelleborgs kommun äger flera fastigheter som stått tomma en längre tid, bland dem gamla museet, Köpingeskolan och Centralskolan. Samtidigt hyr kommunen andra lokaler till olika verksamheter, bland annat till bildningsförvaltningens administration som huserar i det gamla skattehuset på Östergatan 59, där även polisen har sina lokaler.

I ett försök att minska antalet lokaler som man måste hyra tog serviceförvaltningen beslutet att säga upp hyresavtalet med Dagon, som äger huset på Östergatan 59. Uppsägningstiden är på två år och istället för att bara låta avtalet löpa vidare så ville man undersöka ifall man kanske kan rymma förvaltningen inom kommunens egna fastigheter.

– Det är såklart alltid en risktagning, men eftersom det är så lång uppsägningstid så vill vi vara förutseende. I dag finns det inga lediga lokaler som är lämpliga, men mycket kan ju hända på två år, säger Gertie Lindberg.

Serviceförvaltningen sade upp lokalerna den 28 maj i år, men uppsägningen skulle ha varit inne senast den 30 april. Eftersom uppsägningen kom in för sent löper hyresavtalet automatiskt vidare med tre år och går nu ut först 2017. Hyran är 856 000 kronor per år.

– Det är olyckligt. Vi får titta på hur vi ska göra, kanske inleder vi någon förhandling med hyresvärden om det. Samtidigt har vi ju inga alternativa lokaler i dagsläget, så bildningsförvaltningen ska kanske vara kvar där, säger Gertie Lindberg.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons