Annons

Minskat behov av lärare i grundskolan

Kunskapsskolans etablering i Trelleborg innebär att behovet av lärare i Trelleborgs grundskolor minskar markant. "35 heltidstjänster berörs, men vi vill undvika uppsägningar", säger skolchefen Barbro Melander.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2007

Trelleborg går in i en ny fas när Kunskapsskolan startar i kommunen i höst.

Den kommunala grundskolan tappar 308 elever totalt. 215 av dessa börjar i Kunskapsskolan, resten går vidare till gymnasieskolan.

Annons

– Det här leder till att det är 30-35 lärartjänster för mycket inom den kommunala grundskolan. Vi gör allt för att stuva om, pussla ihop lösningar, allt för att uppsägningar ska undvikas, säger Barbro Melander.

Därefter fortsätter hon:

– För att kunna klara den omställning som Kunskapsskolans inträde innebär behöver vi 4, 4 miljoner kronor. Det är en stor förändring, även för den kommunala grundskolan när Kunskapsskolan kommer hit.

Barbro Melander har stora förhoppningar att det hela löser sig när det gäller det beräknade överskottet av kommunalt anställda lärare. Än så länge är hon lugn när det gäller hur problemet ska lösas.

– Det vore förödande att tillämpa LAS, lagen om anställninsskydd, alltså sist in, först ut. Det skulle betyda att många unga lärare tvingas sluta. Det vill vi undvika. Vi uppmuntrar till att de som berörs av neddragningarna söker de lärartjänster som blir lediga. En del av problemet löser sig själv i och med att somliga är tjänstlediga, medan andra går i pension under nästa läsår, säger Barbro Melander.

Enligt henne innebär den mättade efterfrågan av lärare att de visstidsanställda inte har någon större chans att få stanna kvar. Budgetåret 2006 hade skolnämnden 544 miljoner kronor att röra sig med.

Politikerna i skolnämnden sätter hoppet till kommunstyrelsen genom sitt önskemål om att få en ökad budget, framför allt beroende på att fler barn har börjat förskolan under 2006.

Under det kommande budgetåret vill skolchefen, med stöd av politikerna i nämnden, att ramen ska utvidgas och landa på 573 miljoner kronor. I klartext innebär det att nämnden vill ha nästan 30 miljoner kronor mer än för 2006 års budgetår.

– Vi behöver ytterligare 16 miljoner kronor för att möta behovet inom förskolan. Antalet barn i förskolan har ökat och vi vill inte sänka standarden på förskolorna. 4, 4 miljoner till omställning när Kunskapsskolan sätter igång och de 8, 8 miljoner kronor som det kostar att hysa in Köpingeskolans elever runt om i Trelleborg, alltså den evakuering som är följden av mögelskadorna på Köpingeskolan berättar Barbro Melander.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons