Annons

Minskande vaccinationer ökar risken för epidemi

I Trelleborg vaccineras i stort sett alla barn mot mässling, påssjuka och röda hund. I Vellinge är det betydligt färre. Barnläkare och smittskyddsläkare är bekymrade för ju färre som vaccineras desto större risk för att en epidemi bryter ut.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Andelen barn som får MPR-vaccin (MPR = Mässling, Påssjuka, Röda hund) minskar stadigt i hela landet. Sämst i Sverige är Stockholms stad och län. Näst sämst är gamla Malmöhus län. Inom Trelleborgs kommun vaccinerades 91,5 procent av barnen medan i Vellinge bara 77,5 procent av barnen fick samma skydd. Siffrorna blir inte 100 procent eftersom en del barn vaccineras senare än vid 18 månaders ålder och en del barn vaccineras hos privatläkare. De kommer inte med i statistiken. Epidemiologer försöker räkna fram när risken för att en epidemi kan bryta ut. De flesta hamnar kring att 90 procent av befolkningen behöver vara vaccinerade. Eftersom siffrorna inom vissa geografiska områden, som Vellinge och vissa delar av Lunds kommun, sjunkit avsevärt under dessa nivåer ökar sannolikt risken för att en epidemi kan bryta ut. - Det är olyckligt att vissa föräldrar argumenterar som om vaccinationen ska göras för samhällets skull, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare i Skåne. De glömmer att det är den enskilde individen som kan drabbas av allvarliga handikapp och hjärnskador som en följd av mässling. Och för vuxna är följderna allvarligare än för barn.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons