Annons

Minskad vård aviseras i Trelleborg

På fyra månader har Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt gått 91,5 miljoner kronor back. Nämnden aviserade på torsdagen att det redan nu blir aktuellt att omförhandla det vårdavtal som nyligen skrivits med Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2002

Mängden planerad vård måste minskas även om det innebär att köerna ökar. Underskottet fördelar sig med 76,8 miljoner kronor för hälso- och sjukvården samt 14,7 miljoner kronor för läkemedel. Dessa siffrorna är inte säkra eftersom varken Allmänna sjukhuset i Malmö eller Primärvården fakturerar enligt något vårdavtal. Egentligen är de ekonomiska problemen för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt en spegling av Region Skånes problem. Med den lägsta landstingsskatten i landet, den lägsta sjukvårdskostnaden per invånare i landet och det näst största underskottet av landets regioner och landsting är de flesta partier nu överens om att vården är underfinansierad. Malmö Allmänna Sjukhus har också räknat fram att samma mängd vård som ifjor blir 53 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det finns inte heller med i fyramånaders resultatet. För hela år 2002 visar prognosen nu på ett underskott på nästan 95 miljoner kronor. Då är inte MAS 53 miljoner extra inräknade. Om Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt hade fått sin "normala" andel av de extra regionbidragen på 860 miljoner kronor, så hade prognosen visat på ett nollresultat. Men sydvästra Skåne fick 100 miljoner kronor mindre än beräknat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons