Minskad betkvot till full ersättning
För att den enskilde odlaren ska få ut ersättningen på omkring 2300 kronor per ton återlämnad kvot krävs dock, enligt överenskommelsen mellan Betodlarna och Danisco, att odlaren fyller sin kontrakterade kvot för 2008. Ersättningen för den minskade kvoten, som fördelas procentuellt lika för alla odlare, kommer att bli omkring 2300 kronor per ton, eller något mindre än ersättningen för kvotbetorna med nuvarande eurokurs.
För några år sedan hade detta betytt mer för odlaren, men i och med den nya sockerregimen med kraftigt sänkta ersättningar och stora prishöjningar på både spannmål och raps, som nu har fyra någorlunda likvärdiga ben att stå på. Odlaren behöver inte betorna på samma sätt för att ge täckningsbidrag till spannmålen som dåligt lönade sig tidigare. För fyra år sedan kunde sockerbetorna stå för uppåt 75 procent av intäkterna i ett lantbruksföretag. Om nuvarande världsmarknadspriser ligger kvar på ungefär samma nivå som nu kommer betor, maltkorn och höstraps att stå för 60 procent av intäkterna och höstvetet för 40 procent.
Åtminstone fram till 2010 kommer gårdens intäkter från betodlingen att vara stabila. Hur det sedan blir med en ny sockerregim återstår att se. Hur priserna på spannmål och raps kommer att utvecklas är mer osäkert men ingenting tyder i dag på sjunkande priser.
Matbristen börjar göra sig känd i stora delar av världen, framför allt i Afrika, med demonstrationer mot prisökningarna varje dag. Så även om svenska lantbrukare plöjer upp vallen för att odla spannmål på marken så kommer efterfrågan på foder att hålla priserna uppe.