Annons

Minister bevakade från luften och till sjöss

Försvarsminister Leni Björklund deltog i går i Kustbevakningens jobb både till sjöss och i luften. Med olika kustbevakningsfartyg reste hon längs den skånska kusten, med ett stopp vid Kustbevakningens station vid Falsterbokanalen innan hon flög hem till Stockholm med Kustbevakningens spaningsflygplan.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2006
Leni Björklund gör ett uppehåll i resan och kliver i land vid Falsterbokanalen. Bild: Tomas Nyberg
Leni Björklund gör ett uppehåll i resan och kliver i land vid Falsterbokanalen. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Vi tycker det är roligt att försvarsministern tar sig tid att följa arbetet en hel dag så här. Under gång till sjöss ger det utrymme för oss att höra vad hon har att säga och för mig och framför allt för personalen att framföra synpunkter till ministern säger Christina Salomonson, generaldirektör på Kustbevakningen, som också var med på resan längs kusten.

Försvarsdepartementet ansvarar dels för det militära försvaret men även för en rad myndigheter som har att göra med den civila krisberedskapen, bland annat Kustbevakningen.

Annons

– För mig är det mycket nyttigt att få vara med och se hur arbetet går till ute i praktiken, säger Leni Björklund.

Hon poängterar vikten av kontroll av fartyg eftersom en olycka i Östersjön kan få katastrofala konsekvenser.

Från och med 1 juli i år får Kustbevakningen större befogenheter när det gäller kontrollen av farligt gods. Bland annat kan Kustbevakningen ge böter vid brott med farligt gods och får rätt att hindra fortsatta transporter på land och från hamn.

– Vi kommer att bli betydligt mer synliga i hamnarna, säger Christina Salomonson.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons