Annons

Mindre övergödning från Trelleborgs åar

Det kommer allt mindre fosfor och kväve ut i Östersjön från åarna i Trelleborgs kommun. Men fortfarande ligger innehållet av närsalterna som ger övergödning mycket högt i åarna.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2013

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg har gjort en sammanställning av undersökningarna av åarna under åren 1990 till 2012.

- Det handlar om en lång mätserie, under 20 år, så vi ser en klar trend, säger Per-Arne Johansson, byråinspektör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg.

Annons

Rapporten innehåller också kalkyler av hur mycket av kvävet och fosforn i åarna som transporteras ut till Östersjön. Beräkningarna har gjorts med hjälp av en speciell modell men resultatet varierar kraftigt mellan åren, bland annat på grund av hur mycket det har regnat.

Tendensen sedan 1990 är dock densamma. Utsläppen av kväve och fosfor från åarna minskar, även om trenden är mindre synbar för fosfor än för kväve.

Det innebär dock inte att situationen är bra.

-Halterna av fosfor och kväve i åarna är fortsatt mycket höga, säger Per-Arne Johansson.

Bakgrunden till minskningen har troligen flera orsaker.

-Skyddszoner vid åarna, nyanlagda våtmarker och nya metoder i lantbruket bidrar, säger Per-Arne Johansson.

Ingen liknande trend av minskning syns när det gäller halten av organiskt material i åarna eller hur mycket organiskt material som förs ut i Östersjön från åarna. För mycket organiskt material kan bidra till att sänka syrehalten i vattnet. Nivån varierar kraftigt mellan åren, men någon minskande trend kan inte skönjas i rapporten.

Tre av Trelleborgs kommuns åar är tillräckligt stora för att Vattenmyndigheten i Södra Östersjön ska klassificera dem, Albäcksån, Dalköpingeån och Tullstorpsån.

Statusklassningen är ett sätt att beskriva vattnets kvalitet från kemisk och ekologisk utgångspunkt. Alla tre åarna har en god kemisk status medan Albäcksån och Tullstorpsån har dålig ekologisk status. Dalköpingeåns ekologiska status beskrivs som vare sig bra eller dålig.

Provtagningarna i Albäcksån, Ståstorpsån, Dalköpingeån, Gislövsån, Äspöån och Tullstorpsån görs varannan månad.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons