Annons

Mindre kött och fisk serveras i skolmatsalen

Nästan 40 procent eller 1570 kronor per elev. Så mycket har kostnaderna för skolmat ökat i Trelleborgs kommun under de senaste elva åren. Det gör att rätter som fisk och kött blir allt ovanligare på skolmatsedlarna.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2008
Malin Parmstrand, Laila Nowhi, Emelie Martinez och Sandra Ala uppskattar inte att skolmatens kött och fisk ersätts av potatis. Bild: Claes Nyberg
Malin Parmstrand, Laila Nowhi, Emelie Martinez och Sandra Ala uppskattar inte att skolmatens kött och fisk ersätts av potatis. Bild: Claes NybergFoto: 

Det är Statistiska centralbyrån, Scb, som på uppdrag av organisationen Skolmatens vänner låtit undersöka hur skolmatsbudgetarna i Sveriges kommuner har förändrtas mellan 1996 och 2007.

Resultatet visar att den svenska skolmaten i genomsnitt har blivit 31 procent dyrare. Prisökningen beror framförallt på stigande internationella matpriser. Och det märks särskilt på kött och fisk.

Annons

Matvaror som nu riskerar att bli allt mer sällsynta på skolmatsmenyerna, det menar Lise-Lotte Guldstrand, kostchef på Trelleborgs kommun.

- Just den typen av mat har blivit väldigt mycket dyrare den senaste tiden. Därför tvingas vi skära ned och istället servera mer grönsaker, säger hon.

Den utvecklingen kan leda till ett allt mindre näringsinnehåll när det gäller skolmaten, något som Lise-Lotte Guldstrand ser mycket allvarligt på.

- Det är oroande. Vi har som mål att erbjuda en så näringsrik kost som möjligt men naturligtvis blir det svårare om prisökningarna fortsätter, säger hon.

Men det är inte bara kostchefen som oroas över att kött och fisk allt mer kommer att ersätats av vegetariska alternativ. Sandra Ala, Emelie Martinez, Laila Nowhi och Malin Ramstrand går alla i åttonde klass på Liljeborgsskolan i Trelleborg. Just den här dagen står fiskburgare på menyn.

Och att den rätten kanske kan komma att försvinna från menyn uppskattas inte av de fyra eleverna.

- Nej, jag tycker den här maten är jättegod. Men tomatsåsen är min favorit, säger Laila Nouwhi.

Även resten av kvartetten är inne på samma spår.

-Jag vill inte ha mer potatis, den är verkligen äcklig, säger Malin Ramstrand.

- Ja i alla fall potatismoset, det är ju gjort på pulver, lägger Emelie Martinez till.

Annons

Sandra Ala vill i stället se fler kötträtter på menyn.

- Det är de godaste maträtterna, säger hon

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons