GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: Min önskan slog in – plötsligt slogs jag med demoner

Var försiktig med vad du önskar dig. Ibland slår nämligen önskningarna in. Jag önskade en kurs i ledarskap, plötsligt slogs jag med mina inre demoner.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 oktober 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby, chefredaktör
Martin Falkenby, chefredaktörFoto: Tomas Nyberg

Det är mer än 20 år sedan jag blev chef på TA, utsedd till sportchef efter två år på tidningen som både redigerare och allmänreporter. Jag lade om kursen för vår idrottsbevakning, mer lokalt, mer variation av textformer. Det handlade om att visa respekt för idrottsutövarna, att vara seriös i alla lägen men även att få in mer kreativitet i sportspalterna och göra journalistiken mer lustfylld.

Övriga på sportredaktionen hade betydligt mer erfarenhet och den nya kursen, som även innebar högre kravställning, var inte populär hos alla. Men det gav möjlighet att få in nytt blod, nya tankar, nya röster.

För drygt sju år sedan blev jag utsedd till chefredaktör. Mina tankar om lokaljournalistiken som attraktionskraft gifte sig väl med beslutet från vår ägare att av ekonomiska skäl ändra utgivningsfrekvens av papperstidningen och i samband med det skapa en utpräglad lokaltidning.

Med bättre ekonomiska förutsättningar har vi kunnat förstärka redaktionen. Vi har fått in nytt blod, nya tankar, nya röster.

När jag utsågs till chefredaktör fick jag löfte om en chefsutbildning. Det hade jag efterfrågat tidigare, men det var väl som så att ingen chef hade lyssnat. Men så, i år blev min önskad uppfylld. Äntligen!

Eller äntligen är kanske inte rätt ord egentligen.

I förra veckan inleddes kursen. Det finns olika kurser men det här är sån kurs där man som deltagare vänder ut och in på sig själv, lockar fram sina inre demoner och hamnar i dialog med dem och efter två dagar späckade av det som bäst beskrivs som psykisk tortyr landar med en duns i hemmets trygga vrå.

Puh!

Jag somnade med djävulen på ena axeln och ängeln på den andra. Men jag vaknade upp till en ny dag och fann att mina axelkombattanter var som bortblåsta. Det fick mig att stämma av med några av de andra kursdeltagarna och de vittnade om samma sak. Kursdagarna var sjukt jobbiga, men oerhört nyttiga.

Ledarskap är både lätt och svårt. I grunden handlar det om att vara sig själv, men det är viktigt att använda rätt verktyg för varje situation. Att peka med hela handen kan vara rätt i vissa lägen medan det i andra stunder krävs en mer demokratisk styrning.

I kursen går chefer på olika nivåer från hela koncernen och vi har bland annat hunnit dela med oss av våra vardagliga problem. För problem finns på alla arbetsplatser. Men det som de första två kursdagarna visat är att Sveriges sydligaste tidningsredaktion har betydligt färre saker som skaver än på andra håll. Det är en bra förutsättning för en bättre arbetsmiljö – även för chefen.

Aktuellt

Veckans

Ursäkt

Förra veckans ”Luciagate” fick gigantiska proportioner. TA anklagades från kommuntoppar för att ha spridit en falsk bild av vad som inträffat när Lions plötsligt stod utan luciakläder. Jag och reportern Lasse Thulin fick några dagar senare en ursäkt personligen riktad till oss. Ursäkten godtogs så klart, alla kan göra fel. Men vi är glada för om vi kan enas kring att Facebook inte är en bra kanal att avreagera sig på och att det som skrivs där ska vara lika faktabaserat som vår journalistik. Men det är väl en utopi dessvärre.

Smörande

En journaliststudent hörde av sig angående möjligheten att praktisera här. ”Jag har prenumererat på er tidning i en vecka nu och ni har bra och varierad journalistik. Sen läste jag din krönika och du verkar vara väldigt trevlig.” Jag tänker att den studenten borde få komma hit så att villfarelsen om min person kan röjas.

Grattis

Till idrotten i Trelleborg som nu är på väg upp på bred front.