Annons

Min och Max lockade fram glada miner

Clownerna Min och Max ska ha en föreställning, men Min vill inte vara med, han är alldeles för blyg för publiken.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2006
Min och Max pratade clownspråk, men barnen förstod ändå. Bild: Claes NybergFoto: 
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

De två clownerna Min och Max har helt olika personligheter. Max är stor och påhittig och vill gärna uppträda, medan Min är blyg och är rädd för publiken.

Det är handlingen i barnteatern Clowner till tusen som spelades upp i Parken på onsdagsförmiddagen av Axel Wigforss och Christian Scharf från Krax Teater.

Annons

Krax Teater, som är en professionell teatergrupp från Skottorp, turnerar just nu runt med Clowner till tusen i Skåne och har planerat att fortsätta turnén längre upp i Sverige om några veckor.

Det här med barnteater är inte något som Christian Scharf och Axel Wigforss, clownerna i dagens föreställning, alltid har hållt på med.

– För ett tag sedan gjorde jag ett inhopp i en barnteater och trivdes riktigt bra så jag tänkte att det här ville jag ju göra fler gånger, berättar Axel Wigforss. Det är såpass mycket roligare att spela för barn, mycket mer förlösande än att spela för vuxna. Föreställningen blev uppskattad av publiken, och de hjälpte till och berättade var Min gömde sig när han undvek Max.

– Det roligaste var när Min var rädd för barnen, berättar Ida från Solrosens förskola.

– Jag fick vatten på huvudet när de sköt med vattenpistoler!

– Clownerna gav publiken blommor och pussade en på handen, säger Moa.

Idén till Clowner till tusen fick Axel och Christian i somras. De hade det lugnt, inte mycket att göra så då fanns det möjlighet att skapa nya saker. Det blev mycket improviserande i trädgården och funderingar om vad pjäsen skulle innehålla. Till slut blev huvudpersonerna två stycken clowner.

– Clowner är bra att spela, de bygger på känslor. I och med att vi inte kommunicerar på något riktigt språk så kan publiken själv välja vad vi säger.

Det finns två stycken föreställningar, en för 2-4 år och en för 4-8 år.

– Det är egentligen ingen skillnad på de två föreställningarna. Eller det är vi lite oense om, skrattar Axel. Christian tycker att det går lite lugnare till på den föreställningen för de yngre barnen. Anledningen till att vi har olika föreställningar är att de mindre barnen inte får lika mycket utrymme att uttrycka sig om de äldre barnen är med. Det är också enklare att få grepp om publiken om den är i ungefär samma ålder, berättar Axel.

Jeanette Larsson, prao

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons