Annons

Min älskling du är som en ros..

Väl gömd bakom tingsrätten och höga buskar finns en pärla, en liten rosenträdgård. På en liten yta finns mellan 50 och 100 olika sorters rosor.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2007
På en liten yta samsas mellan 50 och 70 olika sorters rosor, från en halv meters höjd till fyra meter, från enkla till helt fyllda. Men inga gula. Bild: Malin Palm
På en liten yta samsas mellan 50 och 70 olika sorters rosor, från en halv meters höjd till fyra meter, från enkla till helt fyllda. Men inga gula. Bild: Malin PalmFoto: 
Ibland är det bara små, små detaljer som skiljer de olika sorterna åt. Den här bör dock vara Mozart, en Rosa moschata-hybrid, med små enkla blommor, röda med vit mitt. Den blir en dryg meter hög. Bild: Malin Palm
Ibland är det bara små, små detaljer som skiljer de olika sorterna åt. Den här bör dock vara Mozart, en Rosa moschata-hybrid, med små enkla blommor, röda med vit mitt. Den blir en dryg meter hög. Bild: Malin PalmFoto: 
Framåt kvällen, efter en varm dag, kan rosendoften ligga tung över bänkarna bakom tingsrätten. Bild: Malin Palm
Framåt kvällen, efter en varm dag, kan rosendoften ligga tung över bänkarna bakom tingsrätten. Bild: Malin PalmFoto: 

Framåt kvällen vilar rosendoften tung trots att det bara är några av sorterna som har en tydlig doft. Här växer rosor som bara är en halv meter höga och rosor som är fyra meter. I år blommar de lite tidigare, kanske två veckor, precis som det mesta annat.

Rosen är inte något nytt påfund som kommit med villaträdgårdar och kommunala parker. Forskare har hittat fossil som tyder på att rosen fanns redan för fyra miljoner år sedan. Redan för 2500 år sedan odlades rosor i Kina och den grekiska poeten Sappfo skrev en hyllning till rosen omkring år 600 före Kristus. I Rom odlades rosor som ett inslag i lyxkonsumtionen som kejsare och hov ägnade sig åt.

Annons

I Jerusalems gränder kan man fortfarande köpa rosenolja, precis som korsriddarna för snart 1000 år sedan. När riddare och munkar återvände till Europa tog de rosor med sig och rosenodlingen spred sig mellan klostren.

Framför allt var det Rosa Gallica, Apotekarrosen, som odlades. Den användes som läkemedel mot magbesvär och huvudvärk och man utvann rosenolja ur den.

Under 1600-talet började förädlingen av rosor i Europa. Det var framför allt Rosa Gallica som användes. Men det var framför allt från mitten av 1700-talet som förädlingen av rosor kom igång på allvar. I mitten av 1700-talet kom européer i kontakt med de kinesiska rosorna som blommade på årsskott, de remonterade, och blomningen förlängdes. Fortfarande används det kinesiska inflytandet som en gräns mellan gammaldags och moderna rosor. Den första moderna rosen anses vara "La France", en tehybrid från 1867, vara. De gammaldags rosorna blommar bara en gång per säsong.

I dag finns massor av grupper av rosor och flera tusen olika sorter. Det finns till och med en ros som heter Napoleons hatt eftersom knoppen har samma form som hatten. Nästan varje dag kommer en ny hybrid ut och gamla sorter hittas och förökas.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons