Annons

Mimers hus kommer att avvecklas under nästa år

Mimers hus läggs ner. Men om det är Region Skåne, Trelleborgs kommun eller båda parter gemensamt som vill dra sig ur samverkansprojektet är oklart.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2004

Genom att dra sig ur Mimers hus kan lasarettet i Trelleborg spara fyra miljoner kronor nästa år.

Och lasarettet i Trelleborg måste som Allehanda tidigare rapporterat, spara 30 miljoner kronor under 2005. Lasarettsledningen har därför tagit fram ett åtgärdsförslag som bland annat innebär ett minskat antal vårdplatser totalt, från 112 till 99 platser, och en besparing på Mimers hus med fyra miljoner kronor. Det innebär en avveckling eller en helt annan inriktning på verksamheten.

Annons

– Vi måste värna om platserna för vår kärnverksamhet. Jag bedömer inte att vi kan skära ner mer på vården utifrån det ansvar vi har, säger Fredrik Fexner, sjukhus-chef på lasarettet i Trelleborg.

Fredrik Fexner anser att behovet av den här typen av platser i framtiden kommer att kunna täckas inom ramarna för kommunens respektive regionens verksamhetsområden. Närsjukvården ska kunna ta hand om patienterna som behöver de insatser som i dag ges på Mimers hus.

Men sjukvårdsdirektören i sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt, Håkan Rundberg, menar att regionen vill dra sig ur projektet för att kommunen aviserat att man inte vill driva det vidare.

– Vi har fått besked om att kommunen avser att säga upp avtalet i sin nuvarande form, säger Håkan Rundberg.

Karin Cederholm är socialchef i Trelleborgs kommun och säger att kommunen inte fattat något beslut om framtiden för Mimers hus.

– Det är viktigt att säga att kommunen inte tagit ställning till hur man politiskt ska förhålla sig till Mimers hus, säger Karin Cederholm.

Enligt Karin Cederholm har kommunen fått signaler från Region Skåne om att behoven som täcks av verksamheten på Mimers hus i framtiden ska täckas på andra sätt.

– Det man säger är att inom ramen för "Skånsk livskraft " vård och hälsa" så ska närsjukvårds-platser fylla behovet, säger Karin Cederholm. Det är alltså oklart vem som väljer att dra sig ur samverkansprojektet men faktum kvarstår. Lasarettet tar upp Mimers hus som ett förslag till besparing som kommer att klubbas i distriktsnämnden den 17 december och det verkar alltså som om verksamheten försvinner under 2005.

Mimers hus är ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Trelleborgs kommun som omfattar 14 vårdplatser varav kommunen disponerar åtta och regionen de återstående sex.

Samarbetet mellan regionen och kommunen regleras av ett avtal som binder parterna till sex månaders uppsägning vilket innebär att verksamheten kan avvecklas tidigast i slutet av juni 2005.

Annons

Möjligheten finns för kommunen att på egen hand driva verksamheten på Mimers hus vidare men då under nya former.

– Verksamheten behövs men då får man utforma den utifrån det kommunala uppdraget. Kommunen har ansvar för insatser upp till sjuksköterskenivå, säger socialchefen Karin Cederholm.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons