Mimers hus blir kommunalt korttidsboende

Den palliativa vården, vård i livets slutskede, i Trelleborg kommer att omfatta sex till åtta vårdplatser på lasarettet och tio i hemmen. För det får Trelleborgs lasarett ett tillskott på 3,7 miljoner kronor per helår.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2005

På torsdag tar nämnden för sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt ställning till hur den palliativa vården i Trelleborg ska förstärkas. Förslaget innebär att pengar tas från årets tilläggsbudget till fem sjukskötersketjänster och en överläkare. Dessutom överförs pengar motsvarande tre sjuksköterskor från Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Hittills har de palliativa platserna funnits på Mimers hus. Men parallellt med att den nya enheten byggs upp på lasarettet kommer verksamheten på Mimers hus att förändras mot korttidsboende med 14 till 16 platser.

Den nya verksamheten på Mimers hus beräknas komma i gång i anslutning till semestrarna. Läkartillsynen över korttidsboendet ska skötas via den särskilda enhet som ska sköta läkartillsynen över korttidsboende och särskilda boende i distriktet.

Distriktsnämnden får ta ställning till ytterligare önskemål om pengar från hälso- och sjukvårdsnämnden. När strokepatienterna flyttas in i de nya lasarettsbyggnaderna kan inte en full avdelning användas. Därför finns ett förslag om att antalet vårdplatser ska ökas från 99 till 105. Eventuellt kommer den planerade ortopedin också att behöva fler vårdplatser.

Öppen ätstörningsvård samt barn- och ungdomspsykiatrin behöver förstärkningar på 5,4 miljoner kronor om året.

Christer Hansson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.