Annons

Miljövänligare bränsle i Trelleborgs hamn

Från årsskiftet går TT-Lines färjor över till diesel som bränsle under liggtiden i Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2007

Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn berättar att hamnen och TT-Line tecknat avtal om att rederiet ska går över till det miljövänligare bränslet när färjorna ligger vid kaj.

.- Untiy Lines båda färjor Gryf och Galileusz använder redan diesel som bränsle i hamnen. Under 2008 ska även den nya färjan Wollin byggas om för att kunna gå över till miljövänligare bränsle under liggtiden, säger Leif Borgemark.

Annons

Leif Borgemark framhåller att frågan om miljövänligare bränsle för färjorna i hamnen är ett första kortsiktigt steg för att få bättre miljö i Trelleborg.

- Långsiktigt så är det katalysatorer som gäller, menar han.

När det gäller det tredje stora rederiet i Trelleborg, Scandlines, så ska Leif Borgemark träffa representanter för Scandlines i dag, måndag, för att diskutera frågan om miljövänligare bränsle under liggtiden i Trelleborg.

- Jag hoppas att vi kan komma till en liknande överenskommelse med Scandlines, säger Leif Borgemark.

Frågan om utsläppen från färjorna i Trelleborgs hamn har blivit allt mer aktuell, speciellt sedan en mätning förra vintern visade på en märkbart ökad halt av svaveldioxid i luften i Trelleborg.

Den ökande färjetrafiken, bland annat med den nya Polenlinjen, har också gjort att miljön i hamnen och dess påverkan på staden blivit ett hetare diskussionsämne i Trelleborg.

- Vi hoppas att de miljövänligare bränslena vid liggtiden i hamn ska kunna bidra till en bättre miljö i Trelleborg, säger Leif Borgemark.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons