Annons

Miljövänlig mat i fokus på torget

Första veckan i oktober är "miljövänliga veckan", och fokus låg i år på ekologisk mat och konsumentmakt.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2013
Under lördagens torghandel mötte Kai Regnell, Margareta Gilheden och Eva Granstedt konsumenterna.
Under lördagens torghandel mötte Kai Regnell, Margareta Gilheden och Eva Granstedt konsumenterna.Foto: Foto: Claes Nyberg

- "Vanlig" potatis är visserligen billigare än ekologisk. Men vad folk inte tänker på är att den har besprutats åtta-nio gånger mot allt från insekter till bladmögel, berättar Kai Regnell från Naturskyddsföreningen Trelleborg.

Potatisen tillhör tillsammans med kaffe, kött och mejerivaror den mat som är viktigast att byta ut mot ekologiskt, enligt föreningen. Och alla kan bidra. Genom att minska sitt matspill, handla klokt och inte vara så petiga med att tomater ska vara felfritt blanka och gurkor spikraka.

- Vi kan inte bara be producenterna ta ansvar, vi måste göra det själva också, påminner Kai Regnell.

Maria Sällberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons