Miljöpriset: Barnbarn väckte tankar om miljön

I butiken på Södertull i Malmö blandar Jane Wikström ekologiska material med "vanliga". Jane har full koll på hur materialen producerats.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2007
071113 Jane Wikström designer Bild: Claes Nyberg
071113 Jane Wikström designer Bild: Claes NybergFoto: 

Jane Wikström är pionjär inom området ekologiska kläder. Men det är först på senare tid hon sett att efterfrågan tagit fart.

– Nu är det full rulle. Man har vaknat. Jag har missionerat i elva år om detta, säger Jane Wikström.

Jane Wikström inledde sin yrkesbana i hemstaden Stockholm som springflicka på NK: s textilkammare. Erfarenheterna och kontakterna tog henne bland annat till kända varuhuset Au Printemps i Paris.

– Då hade jag precis fyllt 18 år. Jag fick göra egna textilmönster och var konsult för utställningar på deras glasavdelning. Sedan dess har det rullat på och Jane Wikström har i dag en lång designkarriär i ryggen. Intresset för miljön och det ekologiska tog fart när hon fick barnbarn i mitten av 1990-talet och började reflektera över vad för värld vi lämnar efter oss.

Det är elva år sedan och intresset i branschen var litet. En del av hennes tyger försågs med Kravmärkning och Jane Wikström var även märkningens ansikte utåt på en grönmässa i Tyskland. I början av år 2000 var hon inbjuden till Margot Wallström för att visa sina kläder för EU-kommissionen.

– Trots allt detta har det inte sålt så mycket som jag önskat. Man måste börja tänka omställning helt och hållet.

Intresset för ekologiska kläder har växt successivt men i först våras tycker Jane Wikström att det vände på riktigt.

– Nu hörs det mer om detta i media och konkurrensen på marknaden hårdnar. Och folk frågar mycket mera.

Jane Wikström arbetar bland annat med ekologisk färgväxande bomull. Men det går inte att göra alla plagg i enbart det här materialet. I stället blandar hon i andra material som hampa, siden och lin. Och det är bättre att blanda hälften ekologiskt med hälften "vanligt" material än att göra 100 procent skit som Jane Wikström uttrycker det.

– Jag köpte lakan i present till barnbarnen. De skulle tvättas två gånger innan man använde dem och jag tänkte att här smutsar man ner grundvattnet. Ämnena försvinner inte för att man tvättar, de går bara vidare i kretsloppet.

Även om råvaran inte är ekologisk är den noga kontrollerad av Jane själv.

– Linet jag arbetar med är färgat i Sverige och det är positivt för här har vi hårda krav. Behovet av gödningsmedel är inte så stort, linet kräver inte så mycket. Jane Wikström jobbar med mindre företag som hon själv har nära kontakt med. Till exempel så sker den mesta av sömnaden i Malmö.

– Jag har full koll på mina produkter och det tror jag mina kunder känner. Transparens är viktigt.

Framöver vill hon kunna ägna mer tid åt design och mindre åt administration. Och det ekologiska kommer alltjämt att stå i centrum.

– Det måste utvecklas. Vi måste ändra på saker och ting. Vi kan inte överproducera som vi gör, säger Jane Wikström.

Magnus Aspegren

Jane Wikström

Ålder: 64 år

Bor: Skateholm

Familj: Gift sedan 1964 med Tommy Hansen. Tre vuxna barn och fem barnbarn.

Karriär i urval: NK:s textilkammare 1950. Designat kläder åt värdinnor/värdar på H99, Bo01 och Luftfartsverket. Gjorde ekologiska regnkappor till GummiForm, Trelleborg AB: s jubileumsutställning 2005. Har haft eget företag med butiker i Malmö och Stockholm. Sedan 1999 åter butik i Malmö och sedan 2006 postorderförsäljning.

Aktuell: Fick Trelleborgs kommuns miljöpris Tångräkan 2007.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.