Miljöpartister som ser kopplingarna

Hänger skolmat och turism ihop? Miljöpartiets två första namn till valet menar det.
– För oss är det uppenbart, säger Lina Wedin Hansson (MP).
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2014
Emil Samnegård och Lina Wedin Hansson vill att Miljöpartiet ska släppa stämpeln som ett enfrågeparti.
Emil Samnegård och Lina Wedin Hansson vill att Miljöpartiet ska släppa stämpeln som ett enfrågeparti.Foto: 

Lina Wedin Hansson är det första namnet på Miljöpartiets lista till det stundande kommunalvalet. Hon och Emil Samnegård (MP), som är andra namnet på listan och ordförande i partiet, är båda från Trelleborg.

– Vi har båda bott utomlands och rest runt, men vi har insett att Sverige är bra, säger Lina Wedin Hansson.

– Och Trelleborg, det är hemma, säger Emil Samnegård.

Partiet har i veckan offentliggjort sitt program för kommunalvalet, och vill släppa stämpeln som ett enfrågeparti.

– Vi vill visa att vi är partiet som ser att allt hänger samman, säger Emil Samnegård.

Ett exempel på detta är att de menar att kommunen kan påverka hur stränder ser ut genom den offentliga upphandlingen av bland annat skolmaten.

– Om skolmaten till större delar blir ekologisk slutar förhoppningsvis många bönder använda konstgödsel, något som förstör Östersjön och våra många stränder, säger Emil Samnegård.

De båda är överens om att kommunen kan påverka spridningen av ekologisk mat, och därigenom stötta de lokala producenterna.

– Det är egentligen idiotiskt att vi sätter så hårda regler för djurskydd, och sedan serverar importerat kött i skolserveringarna, säger Emil Samnegård.

– Jag tycker också personligen att det är viktigt att satsa på ekologisk mat. Jag tänker främst på mina fyra barn, de ska kunna få både näringsriktig och obesprutad mat när det går, säger Lina Wedin Hansson.

Miljöpartiet Trelleborg har väldigt många småbarnsföräldrar i sin organisation jämfört med partiet i resten av landet, som har många föräldrar rent generellt.

För att satsa på ungdomen vill de återinföra ungdomsrådet, som ska ha mer inflytande och möjlighet att få invalda representanter än dagens ungdomsforum.

– Vi vill att alla invånare ska känna att de kan påverka, oberoende av kön, ålder, hudfärg eller ursprung. Men vi börjar med att satsa på de unga, säger Emil Samnegård.

Fanny Nyberg
Sebastian Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.