Miljonregn över Trelleborg

I dagarna dimper trevliga små fönsterkuvert ner i brevlådan hos många trelleborgare. Eller kanske inte lika fullt så trevliga för andra. Nu kommer årets skatteåterbäring. Eller skatteinbetalning.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2005

Har pengarna tagit slut under semestern? Nu kommer räddningen. Över 66 miljoner kronor i skatteåterbäring kommer i dagarna betalas ut till nästan 13 000 glada trelleborgare. Det blir över 5 000 kronor per person om pengarna fördelas lika.

Under två veckor i mitten av augusti skickas slutskattebeskeden ut när nu Skatteverket avslutat den andra omgången av årets granskning av inkomstdeklarationer. För 3 800 trelleborgarna blev beskedet inte lika glädjande. De får i stället betala tillbaka över 20 miljoner kronor, en bra bit över 5 000 kronor var när man slår ut det på en jämn fördelning. Det är en ovanligt hög siffra.

Om man jämför med skatte-inbetalningen för två år sedan låg summan på 10 miljoner kronor. Fler trelleborgare har alltså slarvat med skatten den här gången.

Vid första anblicken kan också återbäringen i sin helhet tyckas ovanligt låg i år.

År 2003 låg den på hela 95 miljoner kronor i Trelleborg. Men då har man inte räknat med Skatteverkets satsning på alternativa deklarationsmetoder. Cirka 1,4 miljoner skattebetalare fick dela på åtta miljarder kronor redan innan midsommarhelgen. Detta för att de deklarerat via sms, Internet eller telefon.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.