Miljonkrav väntar efter inställd flytt

Arbetsförmedlingen hade långtgående planer på att flytta in i kvarteret Sjöjungfrun på Västergatan, men drog sig ur. Nu kräver Trelleborgshem 2,8 miljoner kronor i ersättning för kostnader man lagt ner i samband med projekteringen.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2013
Foto: 
Foto: 

– Hela projektet byggde på att Arbetsförmedlingen skulle flytta in. Efter att de drog sig ur så var vi tvungna att rita om alltihop, säger Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem.

I slutet av 2010 lämnade Trelleborgshem in en bygglovsansökan för kvarteret Sjöjungfrun, mitt emot Trelleborgshems kontor på Västergatan. Arbetsförmedlingen, som länge varit trångbodd i sina lokaler på Valldammsgatan, visade snabbt intresse och kom överens med Trelleborgshem om att hyra hela första och en del av andra våningen i nybygget. Resten av ytan skulle vara lägenheter.

Trelleborgshem satte igång med projekteringen, men bygget blev försenat av olika skäl. Förseningen gjorde att Arbetsförmedlingen för ett år sedan tröttnade och drog sig ur projektet.

– Helt plötsligt en dag så fick jag ett mejl där det stod att de ville hoppa av. Då var allt i princip färdigritat, säger Kent Jönsson.

Enligt Kent Jönsson har Trelleborgshem lagt ner runt 2,8 miljoner kronor på att förbereda för att Arbetsförmedlingen skulle flytta in. I kostnaderna ingår bland annat ersättning till arkitekter och andra entreprenörer som jobbat med projektet. Pengar som var kastade i sjön när Arbetsförmedlingen drog sig ur.

– Det antalet kvadratmeter som Arbetsförmedlingen ville ha påverkade hela huset. Vi fick även rita om lägenheterna, säger Kent Jönsson.

Arbetsförmedlingen valde istället att flytta till Hoffs gamla lokaler på Vannhögsgatan. Den 2 april går flyttlasset. Enligt Kent Jönsson hade Arbetsförmedlingen kunnat flytta in i kvarteret Sjöjungfrun lika tidigt ifall de inte hoppat av.

– Hade vi kommit igång med byggnationen när vi ville så hade det i princip varit inflyttningsklart nu, säger Kent Jönsson.

Arbetsförmedlingen har bestridit fakturan på 2,8 miljoner kronor som Trelleborgshem skickat.

– Vi anser att Trelleborgshem inte följde den överenskommelse vi hade, och därför fick vi välja en annan inriktning för våra lokaler, säger Marlena Cederholm, sektionschef för avdelningen lokal och logistik på Arbetsförmedlingen Syd.

Efter att Arbetsförmedlingen dragit sig ut projektet så ska Trelleborghem bygga LSS-lägenheter och vanliga lägenheter på platsen. Det blir också konferenslokaler åt Dannegården i bottenplanet. Bygget kan troligen starta efter påsk.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.