Annons

Miljoner till två kyrkor i Trelleborgs kommun

Två kyrkor i kommunen ska renoveras för drygt fem och en halv miljon kronor. Men när det gäller förändringen av en av dem, S:t Nicolai kyrka, har länsstyrelsen fortfarande inte gett klartecken.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2011
Foto: Claes Nyberg

Trelleborgs församling, som sökte tre miljoner kronor från Lunds stift, har blivit beviljade drygt två. Pengarna ska användas till att bygga en ny entré i kyrkans sydöstra hörn och att installera en handikapptoalett. Dock måste planerna först bli godkända av länsstyrelsen.

– Vi är ganska klara över hur vårt beslut kommer att se ut, men det vill jag inte säga något om förrän vi har meddelat församlingen, säger Olof Martinsson, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

Annons

I början av nästa vecka räknar han med att kunna ge besked. Det som länsstyrelsen har kvar att göra är en arkeologisk bedömning.

– De vill göra en ny entré utvändigt och den ska grundläggas vilket betyder att de måste gräva, säger Olof Martinsson.

När TA skrev om renoveringen i våras var tanken att S:t Nicolai kyrka förutom handikapptoalett och ny ingång skulle få ett förråd vid den norra korsarmen samt flyttbara skärmväggar inomhus i kyrkans östra del. Nu har planerna förändrats.

– Vi fokuserar i första hand på den nya ingången och toaletten eftersom det har dykt upp en del frågor kring förrådet, säger Pål Reijer, kyrkogårdschef i Trelleborgs församling.

Den skiss som är skickad till länsstyrelsen är gjord av en arkitektfirma, men utifrån församlingens önskemål.

– Sedan har vi fått tillbaka den och så har det uppstått diskussioner inom arbetsgruppen här i kyrkan. När det närmar sig realisering är det klart att man börjar fundera. Det handlar ju om arbetsmiljön i kyrkan, säger Pål Reijer.

Problemet vid den norra korsarmen är att det är där kyrkans flygel är placerad samt att det är på den platsen man brukar arrangera utställningar.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons