Annons

Miljoner till projekt kring Kriegers flak

Trelleborg • Publicerad 24 november 2005

Energimyndigheten har beviljat sammanlagt 9,45 miljoner kronor till tre projekt som förbereder byggandet av vindkraftsparken på Kriegers flak.

Vattenfallägda Sweden Offshore Wind AB har ansökt om pengar till projekten. Tanken är att erfarenheterna ska kunna användas både i det fortsatta arbetet kring Kriegers flak och vid en fortsatt utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Annons

Ett av projekten handlar om utveckling av nya fundament till vindkraftverken. Hittills har kraftverk placerats på områden med omkring 10 meters djup men på Kriegers flak rör det sig om djup på 30-40 meter.

– Här tar vi ett steg till, säger Göran Lohman projektledare för Kriegers flak på Vattenfall.

Ett annat projekt rör risker och säkerhet för sjöfarten när vindkraften nu etablerar sig längre ut till havs.

– Man ska till exempel titta på hur räddningsplaner kan se ut i offshoremiljö, säger Göran Lohman.

Det tredje och sista projektet innebär en analys av strömningsförhållanden på Kriegers flak. SMHI har gjort simuleringar av förhållandena i området men de ska nu kompletteras.

– Vi vill följa upp detta på en konkret anläggning för att se hur de stämmer, säger Göran Lohman.

Projekten beräknas sammanlagt kosta omkring 23,5 miljoner kronor varav Energimyndigheten alltså bistår med 9.45 miljoner.

Regeringens tillståndsprövning för vindkraftsparken väntas vara klar under första halvåret 2006.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons