Annons

Miljoner till nya och gamla skolor

En helt ny grundskola på väster för 100 miljoner, en ny förskola i centrum för 29 miljoner och en tillbyggnad av Serresjöskolan för 28 miljoner. Så vill skolnämnden möta den stora inflyttningsvågen de närmaste fyra åren.
– Det är trångt just nu. Vi har en kraftig inflyttning till kommunen och samtidigt så avyttrade vi Köpingeskolan för ett par år sedan, säger skolchefen Barbro Melander.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2010
Inför den budgetdiskussion som står för dörren har skolnämnden definierat ny- och tillbyggnader av skolor och förskolor för 310 miljoner de närmaste fyra åren.
Inför den budgetdiskussion som står för dörren har skolnämnden definierat ny- och tillbyggnader av skolor och förskolor för 310 miljoner de närmaste fyra åren.Foto: 
Barbro Melander
Barbro MelanderFoto: 

TRELLEBORG. Inför den budgetdiskussion som står för dörren har skolnämnden definierat ny- och tillbyggnader av skolor och förskolor för 310 miljoner de närmaste fyra åren. Det största projektet är en ny F-6-skola i västra Trelleborg. Inflyttningen till de västra delarna, Stavstensudde, Västervång och om ett par år Maglarps strand, kommer att fortsätta de närmaste åren. 2013 kommer Lillevångskolan, Bäckaskolan och Kattebäckskolan inte att kunna ta emot alla elever.

– Vi vet inte i nuläget var den nya skolan ska ligga, men det är på väster det största behovet finns, säger Barbro Melander.

Annons

Inflyttningen är stor även öster om Trelleborg, och kommer även att vara så framöver när Serresjöområdet byggs ut ytterligare. Planen är att bygga ut Serresjöskolan 2014 för att kunna ta emot den förväntade anstormningen av elever. Tillbyggnaden är redan förberedd, när skolan byggdes 2007 var tanken att den skulle byggas ut när bostadsområdena i närheten planerades.

Även de yngsta barnen blir fler i Trelleborg framöver. 2013 räknar kommunen med att 100 fler barn än i dag går i förskolan. Inflyttningen i kombination med att flera förskolor behöver rustas upp gör att det finns ett stort behov av nya lokaler framöver, framförallt i centrala Trelleborg och i de östra kommundelarna. I Trelleborgs centrum vill skolnämnden bygga en helt ny förskola med plats för 100 barn, helst redan nästa år.

– Vi har ett par exempel på förskolor i centrum som inte har så bra kvalitet på grund av sina lokaler. Vår tanke är att lägga ner de förskolorna och samla barnen och de nyinflyttade i en ny, säger Barbro Melander.

Fastighetsförvaltningen beräknar kostnaden för en helt ny förskola i centrum till 29,5 miljoner kronor. Men något beslut om pengar lär inte komma förrän budgeten är klubbad i november, och frågan är ifall man då hinner med att bygga en ny förskola redan 2011.

Även utanför centralorten är behovet stort. Enligt skolnämndens plan behövs 20 miljoner till nya förskoleplatser i Smygehamn och Beddingestrand senast 2012, och året efter nya förskoleplatser för 18 miljoner i Skegrie. Där kan skolnämnden tänka sig en kombination av förskola och skola. 2014 ska 28 miljoner kronor satsas på en förskola i Anderslöv.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons