Annons

Miljoner ska satsas på de yngsta eleverna

Fyra nya pedagoger ska anställas när Trelleborgs kommun gör en satsning på elever som har svårt att klara målen i årskurs 1-3. Även elevernas föräldrar ska ingå i projektet.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2012

– Att klara skolan är den viktigaste skyddsfaktorn för att inte hamna i utanförskap, säger Ann Heide-Spjuth, resurschef på bildningsförvaltningen.

Bildningsnämnden ska tillsammans med socialnämnden och arbetsmarknadsnämnden lämna in en ansökan om pengar ur kommunens sociala investeringsfond. Från fonden kan man ansöka om pengar för förebyggande arbete på det sociala planet. Ansökan som de tre nämnderna ska lämna in är på sammanlagt 9,5 miljoner kronor och projektet ska löpa till slutet av 2015.

Annons

I projektet ska man anställa fyra pedagoger som på heltid ska jobba med elever som har svårt att nå målen. Eleverna ska också ha en besvärlig bakomliggande situation i hemmet, till exempel att föräldrarna hamnat i långvarigt bidragsberoende. Föräldrarna ska i projektet få extra hjälp att komma ut på arbetsmarknaden. Socialnämnden ska även erbjuda dem föräldrautbildningar.

Att projektet inriktar sig på de yngsta barnen i skolan är ingen tillfällighet. För att barn med problem i de lägre årskurserna ändå ska kunna gå igenom grundskola och gymnasium med godkända betyg är det viktigt med tidiga insatser, menar Ann Heide-Spjuth.

– Det är alltid det bästa för att barnet inte ska halka efter, säger hon.

Ossian Sandin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons