Miljoner i pensioner till före detta chefer

Just nu betalar Trelleborgs kommun ut fallskärmar till sex före detta chefer samt förra kommunalrådet Egil Ahl (s).
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2007

Sammanlagt kostar det kommunen 384 370 kronor per månad, inräknat den speciella löneskatt som läggs ovanpå de pensioner som betalas ut.

Cheferna har alla haft chefsavtal med kommunen som innebär att de kan hoppa av med full pension fram till 65-årsdagen efter att ha jobbat i tolv år med avtalet.

Pensionsersättningen brukar uppgå till mellan 70 och 80 procent av lönen under åren fram till 65-årsdagen. Sedan tidigare har förre kommundirektören Bo Johansson, förre social- och utvecklingschefen Greger Nyberg, förre skolchefen Hans Stjernfeldt och förre fritidschefen Lars Göran Canerholm pension. Lars Göran Canerholm har dock inte haft något chefsavtal som övriga, utan fick en särskild ålderspension som betalas ut fram till november i år. Övriga har kvar sin pension från kommunen i minst två år till.

Under 2006 har Christer Dahlsjö, före detta räddningschef, valt att sluta och nu i början av detta år slutade förre tekniske chefen Lennart Lindsjö.

Dessutom har förra kommunalrådet Egil Ahl (s) slutat sin anställning efter att ha suttit som kommunalråd i 18 år, sedan 1988. Politiker har ett pensionsreglemente som liknar de chefsavtal som tjänstemännen har. Också för politikerna gäller en gräns på tolv år för att få full pension från kommunen fram till 65-årsdagen.

Pensionen som betalas ut kan dock minska om den före detta chefen har andra inkomster som överstiger ett visst belopp, till exempel fem basbelopp, för närvarande cirka 200 000 kronor, som gäller som fribelopp för vissa. På senare år har Trelleborgs kommun inte tecknat några nya chefsavtal. För närvarande har kommundirektören Rutger Persson, socialchefen Karin Cederholm samt stadsbyggnadschefen Stefan Ferm sådana chefsavtal. Det är inte heller aktuellt att teckna nya sådana avtal, till exempel med den tekniske chefen som kommunen planerar att anställa under året.

– Nej, vi ska inte teckna några nya sådana avtal, säger Trelleborgs nya kommunalråd Ulf Bingsgård (m). Även högre tjänstemän, som förvaltningschefer, ska anställas på vanligt sätt.

Ulf Bingsgård och oppositionsrådet Catherine Persson (s) har dock båda pensionsförmåner enligt reglementet. Men politiker är till skillnad från tjänstemän bara säkra på att ha sina poster fyra år i taget. Vid nästa val kan de mista sina platser om väljarna säger så.

Ytterligare en politiker i Trelleborg har pensionsförmån, före detta skolnämndens ordförande Sven Lindkvist. Han har dock inte tagit upp frågan om att få någon pension i samband med att han blev av med posten efter förra valet.

– Det sker en samordning med lön från annat håll, och eftersom han har heltidsarbete på annat håll skulle han inte få någon pension i alla fall, säger Magnus Dahlberg, personalchef på Trelleborgs kommun.

Ett argument som fördes fram för att teckna chefsavtal med högre tjänstemän var att man kunde göra sig av med en olämplig chef genom att säga upp avtalet. Utan avtal måste man omplacera och hitta nya uppgifter för en chef som inte fungerar.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.