Annons

Miljonbidrag till projekt som ska stoppa utsläpp

Färjornas spillvatten släpps orenat ut i havet utanför Trelleborg. Det vill Trelleborgs hamn sätta stopp för. Nu har hamnbolaget fått drygt 2,9 miljoner kronor från Nordiska investeringsbankens miljöfond i bidrag till en anläggning som ska ta hand om vattnet.
Trelleborg • Publicerad 23 juni 2011
Foto: Tomas Nyberg

– Det är jättemycket pengar och ett bra bevis på att vi jobbar med miljöutveckling, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn.

Idag pumpas bara en del av det förorenade spillvattnet upp från färjorna i Trelleborgs hamn och körs vidare med tankbil till en reningsanläggning. Resten spolas ut direkt i havet en bit utanför Trelleborgs hamninlopp.

Annons

– Istället för att fartygen går utanför vår hamn och släpper ut allt skit i vattnet så vill vi ta emot spillvattnet, säger Tommy Halén.

Hamnen har ansökt om bidrag från den Nordiska investeringsbankens miljöfond både för spillvattenmottagningen och för att bygga elanslutningar åt färjorna i hamnen. För det sistnämnda projektet fick man inget bidrag. För spillvattenmottagningen fick man 300 000 euro vilket motsvarar cirka 2,9 miljoner kronor.

– Spillvattenmottagningen är en del av hela vårt projekt där vi arbetar för en miljövänligare hamn. De nya vågbrytarna och muddringen samt elanslutningen är andra delar, säger Tommy Halén.

Enligt Tommy Halén söker Trelleborgs hamn så många olika bidrag och stöd man kan till ombygganden.

– Vi söker hela tiden fonder och EU-medel för att det ska bli så bra och billigt som möjligt, säger han och berättar att företrädare för hamnen ska ansöka om pengar från EU inom något som kallas "Motorway of the sea", havets motorväg.

– Vi ska presentera våra projekt för det svenska näringsdepartementet på måndag nästa vecka och för det polska näringsdepartementet på tisdag. Får vi det beviljat så är det 20 procent av investeringskostnaderna som täcks härigenom, säger Tommy Halén.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons