Annons

Miljonbesparingar väntar kommunen

Inga nyanställningar, investeringsstopp och bantade budgetar för de kommunala nämnderna. Det är några av åtgärderna när Trelleborgs kommun måste spara 28 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009

Besparingarna ska vara genomförda under 2009. Och om kalkylen håller kommer kommunen då att göra ett nollresultat.

Men det är inte klart hur besparingarna kommer att påverka den enskilde trelleborgaren.

Annons

– Vi arbetar för att behålla kvaliteten i alla kommunens verksamheter. Dessutom är det lite för tidigt att säga exakt vilka nedskärningar som kommer att behöva göras, säger kommundirektör Rutger Persson som tillsammans med ekonomikontoret fått i uppdrag att ta fram besparingsförslag.

Det är framför allt inom de kommunala nämnderna som besparingarna blir som störst. Varje nämnd kommer att behöva minska sin budget med 1,8 procent. Alla större investeringar och nyanställningar läggs därmed på is.

Orsaken bakom nedskärningarna är minskande skatteunderlag i kombination med ökande utgifter. Det gäller särskilt kostnaderna för försörjningsstöd.

Men enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) har kommunen inga planer på att vända sig till regeringen för att begära ökade stadsbidrag.

– Finansministern har klart gått ut med vad som gäller. Vi måste ordna vår budget på egen hand. Jag tycker också att det till viss del är positivt, då vet vilka ramar som gäller, säger Ulf Bingsgård.

Men Catherine Persson, socialdemoratiskt oppositionsråd, delar inte den uppfattningen.

– Det är bara att inse att regeringen inte vill satsa på att minska arbetslösheten och istället vältrar över problemen på kommunerna, säger hon. 

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons