Annons

Miljönämnden vill veta följder av markhöjning

Det är inte lämpligt att fylla ut marken vid Maglarps strand för att bygga bostäder. Det anser politikerna i miljönämnden som enligt vice ordförande efterlyser en konsekvensanalys av en markhöjning.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2009
Planerna på bostäder vid Maglarps strand beräknas omfatta 1 100-1 300 bostäder enligt det senaste planprogrammet som är ute på remiss. Illustration: Fojab arkitekter
Planerna på bostäder vid Maglarps strand beräknas omfatta 1 100-1 300 bostäder enligt det senaste planprogrammet som är ute på remiss. Illustration: Fojab arkitekterFoto: 

Planerna för 1 100-1 300 bostäder vid Maglarps strand är ute på remissrunda. Politikerna i miljönämnden har tyckt till. I svaret skriver nämnden att konsekvenserna av en höjning av marken måste studeras noggrannare. En del av marken som är planerad för området ligger på mark som är en meter över havet.

Miljönämnden vill att bebyggd mark ska ligga över tre meter över havet.

Annons

– Det står bara att man planerar att höja marken, men det står ingen konsekvensbeskrivning av det, säger Christina Björklund (FP), miljönämndens vice ordförande.

Hon efterlyser några rader om hur en höjning skulle kunna påverka intilliggande bebyggelse och vilken risk det finns för erosion.

Men stadsbyggnadschefen Stefan Ferm tycker att det är något som miljöförvaltningen borde utreda.

– De måste visa att det finns bäring för synpunkterna, säger Stefan Ferm.

Han ser inte att en markhöjning skulle innebära risk för erosion eller att det påverkar bostäder intill.

– Med de kunskaper vi har ser vi inte några sådana risker, säger Stefan Ferm.

Miljönämnden vill också att det framgår svart på vitt att bebyggelsen inte kommer att utsättas för trafikbuller som är högre än gällande riktvärden.

Planprogrammet får också beröm för att anläggande av våtmarker är positivt för naturen och att naturvärdena i Maglarps grusgrop omnämns på flera ställen.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons