Annons

Miljönämnden nekas överklaga

Miljönämnden i Trelleborgs kommun får inte överklaga länsstyrelsens dispens för strandskyddet på en fastighet vid Ugglarps mosse. Det beslutar miljödomstolen i Växjö.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2002

Det var i februari som länsstyrelsen gav dispens från strandskyddet för uppförandet av ett bostadshus vid Ugglarps mosse. Miljönämnden i Trelleborg överklagade emellertid dispensen till miljödomstolen, men i sitt beslut anser miljödomstolen att nämnden inte har rätt till det. Enligt beslutet har Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Skogsvårdsstyrelsen och Fiskeriverket rätt att överklaga, men inte en kommunal nämnd. - Vi tycker att det är märkligt att vi inte har rätt att överklaga, säger Lars Robert Göransson på miljökontoret i Trelleborg. Dels har kommunen inte haft en chans att yttra sig om strandskyddsdispensen, dels har ju kommunen ett övergripande ansvar för markanvändning och miljö. Enligt Lars Robert Göransson har det ännu inte fattats något beslut om miljönämnden ska överklaga beslutet i miljödomstolen till miljööverdomstolen. - Men ärendet är principiellt intressant, säger han. Dispensen från strandskyddet enbart ger dock inte rätt att bygga på tomten vid Ugglarps mosse. Frågan om bygglov måste först avgöras i byggnadsnämnden. Nyligen föreslog Naturvårdsverket vissa ändringar i strandskyddsbestämmelserna, som bland annat skulle innebära förenklingar och förtydliganden i bestämmelserna. Dessutom ska strandskyddet enligt förslaget harmoniseras mer med annan lagstiftning. Det gäller bland annat förhållandet mellan strandskyddsbestämmelserna och plan- och bygglagen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons