Annons

Miljönämnd anklagas för olagliga beslut

3GIS skriver till länsstyrelsen och anklagar miljönämnden i Trelleborg för att fatta olagliga beslut.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2007

Miljönämnden i Trelleborg har hamnat på rejäl kollisionskurs med företaget 3GIS angående en 3G-mast i Smyge kärr.

Masten har fått bygglov och även fått okej i smaråd från länsstyrelsen. Miljönämnden i Trelleborg har dels överklagat bygglovet, men även gått ut med ett föreläggande för företaget att upphöra med byggandet av masten.

Annons

I ett brev till länsstyrelsen begär nu 3GIS via sitt ombud att beslutet ska förklaras ogiltigt eftersom det saknar laglig grund.

Enligt företaget har miljönämnden gått utanför sina befogenheter när nämnden överprövat byggnadsnämndens bygglov och länsstyrelsens samrådsbeslut.

"Miljönämnden har i förevarande fall på ett flagrant sätt överträtt sin behörighet" menar 3GIS ombud i sitt brev till länsstyrelsen.

Företaget anser att miljönämnden inte har någon överprövande funktion utan bara ska kontrollera att vissa regleringar efterlevs.

– Eftersom det handlar om en 3G-mast som inte är tillståndspliktig eller anmälningspliktig så anser miljönämnden att det är den som har tillsynsansvaret enligt miljöbalken, säger Johan Pettersson, miljöingenjör på miljökontoret i Trelleborg.

Miljönämnden menar att masten inte har prövats enligt lokaliseringsprincipen.

– Den säger att man ska ta reda på vilken plats som är den bästa att bygga på. Här har man bara prövat ett läge, säger Johan Pettersson.

Johan Pettersson menar dock att det råder ett osäkert juridiskt läge. Plan- och bygglagen krockar med miljöbalken och det är osäkert vilket system som är överordnat respektive underordnat.

– Jag skulle inte bli förvånad om ärendet överklagas till högsta instans, säger han.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons