Miljökontoret har fått alla rätt om strandskyddet

Hittills har miljökontoret i Trelleborg fått alla rätt när det gäller strandskyddet i kommunen. Ingen som överklagat har fått medhåll i högre instans.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2011
Boel Hedgren från miljökontoret i Trelleborg inventerade strandskyddet i kommunen vilket lett till mycket debatt.
Boel Hedgren från miljökontoret i Trelleborg inventerade strandskyddet i kommunen vilket lett till mycket debatt.Foto: Tomas Nyberg, arkiv

– Vi har fått rätt i alla fall av överklaganden som gått vidare, säger miljöchefen i Trelleborg, Britt-Marie Paulik. Det visar att vi har på fötterna i våra beslut.

På samhällsbyggnadsnämnden senaste sammanträde var det ytterligare ett ärende om strandskydd som kom upp till behandling.

Det handlar om ett par som enligt miljökontoret gjort flera fel inom strandskyddat område. Paret har klippt gräset, planterat vresrosor och lagt ut stora stenar samt satt ut en bänk.

Paret har fått ett meddelande om hur miljökontoret ser på saken, men svarat via ett ombud att man inte avser att rätta sig efter påbuden.

Paret anser att vresrosorna bör få stå kvar eftersom de inte hindrar allmänheten att passera. Inte heller de utlagda stenarna är något hinder anser paret genom sitt ombud.

Bänken tänker de även i fortsättningen sätta ut och gräset kommer de också att klippa.

Parets svar har inte fallit i god jord hos samhällsbyggnadsnämnden som på sitt senaste sammanträde beslöt att gå vidare med ett föreläggande och även anmäla det hela till åklagare.

Nämnden anser att tomten har utökats genom gräsklippningen och det kan göra att allmänheten uppfattar det som tomtmark och inte vågar sig in. Parkbänken förstärker det privata intrycket och vresrosorna och stenarna gör också att förbipasserande undviker området, menar nämnden.

Nu förelägger nämnden paret att sluta klippa gräset, ta bort vresrosor och stenar och inte längre sätta ut någon parkbänk. Dessutom ska paret betala 2 400 kronor i tillsynsavgift.

Ärendet lämnas också över till åklagare eftersom nämnden är skyldig att anmäla sådana här brott mot bestämmelserna i miljöbalken.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.