Annons

Miljödomstolen säger ja till hamnutbyggnad

Miljödomstolen säger ja. Trelleborgs hamn AB får tillstånd att bygga ut hamnen med vågbrytare och fyra nya färjelägen. Det är en dom med många villkor och en del beröm.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2010

Miljödomstolen i Växjö tingsrätt meddelade igår domen i en lunta på 108 sidor, (ladda ner domen längre ner på sidan). Den ger hamnbolaget rätt att bygga ut hamnen åt sydost.

– Det är vad vi hade förväntat oss. Den ligger i linje med vad vi själva sa under miljödomsförhandlingarna, säger Tommy Halén, hamnbolagets vd.

Annons

Tillståndet rör nio punkter, medan villkoren för utbyggnaden är sammanfattade i 30 punkter. Det handlar bland mycket annat om att minska grumling i vattnet genom barriärer, att minska föroreningar och att se till att eventuella luktstörningar vid bostäder i närheten begränsas.

Hamnens ansökan får lovord från Miljödomstolen, som konstaterar att trafikförhållandena ger möjlighet att förbättra trafikförhållandena, trots att godshanteringen ökar och oavsett om trafiken leds in från väster eller öster.

– Trelleborgs hamn har stuckit ut huvudet längre än vad de andra hamnarna gjort, vad gäller miljöaspekter. Vi ligger före dem och det är positivt, säger Tommy Halén.

Ett par dagar innan beslutet från Miljödomstolen kom fick Trelleborgs hamn även tillstånd att utvinna 300 000 kubikmeter bottenmaterial från allmänt vattenområde. Massorna ska användas som utfyllnad för att skapa uppmarschområden för de fyra nya färjelägena.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, som bestämmer ifall uttag får göras inom allmänt vattenområde, anser inte att uttaget medför några betydande skadeverkningar. Det innebär heller inte några försämringar för någon djur- eller växtart som är hotad eller sällsynt.

– Utan beslutet hade vi inte kunnat muddra upp inne i hamnen, säger Tommy Halén.

Deldomen kan överklagas till Miljööverdomstolen. Men det är inte bara överklaganden som kan förhindra en utbyggnad.

– Det ska påpekas att det är en dom. Det är inget som säger att vi ska bygga enligt domen, men vi får lov att göra det. Sedan är det ägarna som fattar beslut om hur det ska se ut, säger Tommy Halén med passning till kommunpolitikerna.

Hamnen har presenterat oktober 2010 som en möjlig start av muddring och bygge av pirarmarna.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons