Annons

Miljödomstol besökte Betan

Vad tycker mark- och miljödomstolen om att fyra höga hus ska byggas på sockerbrukstomten? Under tisdagen fanns representanter på plats för att kunna ta ställning till överklagandet av detaljplanen för kvarteret. Grannar samlades för att göra sin röst hörd.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2013
Pia Brorsson kallar sitt hus med stor trädgård för sitt paradis. Men nu är hon rädd att Trelleborgshems höghusplaner ska hota hennes drömtillvaro. På tisdagen visade hon Lars Fransson och Anders Bengtsson, från Mark- och miljödomstolen, runt på sockerbrukstomten tillsammans med andra grannar som är rädda för att de planerade höghusen ska påverka området.
Pia Brorsson kallar sitt hus med stor trädgård för sitt paradis. Men nu är hon rädd att Trelleborgshems höghusplaner ska hota hennes drömtillvaro. På tisdagen visade hon Lars Fransson och Anders Bengtsson, från Mark- och miljödomstolen, runt på sockerbrukstomten tillsammans med andra grannar som är rädda för att de planerade höghusen ska påverka området.Foto: Anna Wahlgren

– Vi flyttade hit för sex år sedan. Då var priserna höga så det var inte billigt precis. Men detta är vårt paradis och värt pengarna. Vi visste om att det fanns byggplaner men hade hört att det endast handlade om tvåvåningshus, säger Pia Brorsson.

Blev förfärade

Annons

Hon ser ut över sin stora och gröna trädgård som ligger precis intill grönområdet på kvarteret Betan. När hon och hennes man fick höra att tvåvånings­husen vuxit sex våningar till blev båda förfärade. Nu är de rädda om sin sol och utsikt.

På tisdagen fanns de därför på plats när representanter för mark- och miljö­domstolen samlade underlag inför beslutet kring överklagande mot detaljplanen för området. På plats fanns också flera and­ra grannar som alla var oroade över hur de planerade husen skulle påverka dem.

Trelleborgshem har under många år jobbat för att bygga fyra hus på den så kallade sockerbruks­tomten, två med åtta våningar och två med sex våningar. Deras eventuella skuggor är vad som bekymrar de boende mest, men även trafiksituationen. Hundra lägenheter kommer rymmas i husen och garage med ett än så länge okänt antal parkeringsplatser planeras bredvid.

– Tänk vilket kaos det blir när hundra bilar ska köra ut på morgonen, säger Ulf Persson som har överklagat detaljplanen.

Han tycker också synd om de boende på de fyra LSS-boendena som kommer bli granne med de två sexvåningshusen.

Behöver lugn och ro

– Bor man på LSS-boende behöver man lugn och ro. Men här kommer det bli allt annat är lugnt, säger han.

De två representanterna gick runt området och lyssnade på de boende och kommunens representant kommunkanslichef Johnny Sjöstedt.

– Vi ska försöka komma fram till ett beslut inom några veckor, sa Anders Bengtsson, chefsrådman på Mark- och miljödomstolen.

Trelleborgshems vd Pia Jönsson kände själv inte till att mark- och miljödomstolen gjorde en undersökning under tisdagen.

Annons

– Hade vi vetat om det hade vi gärna varit där, säger hon.

Hon berättar att Trelleborgshem låtit göra undersökningar för att kontrollera hur skuggorna kommer att falla från de höga husen.

– Det visade sig att under en viss period under hösten, när solen ligger lågt, kommer det bli lite skugga på någons tomt. Men inte mer än det, säger hon.

Lisa Kron
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons