Annons

Miljö och mode bakom klädbytardag

Lämna in fem begagnade plagg. Kom tillbaka efter en timme och hämta ut fem nya "gamla". Det var konceptet för lördagens klädbytardag.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2010
"Det är lätt hänt att kläderna blir hängande i garderoben i flera år. Här kommer de till användning", säger Maria Andersson.
"Det är lätt hänt att kläderna blir hängande i garderoben i flera år. Här kommer de till användning", säger Maria Andersson.Foto: 
Ett plagg in, ett plagg ut. Lena Welinder lämnade in fem "gamla" plagg och gick hem med nya begagnade.
Ett plagg in, ett plagg ut. Lena Welinder lämnade in fem "gamla" plagg och gick hem med nya begagnade.Foto: 
På lördagen arrangerades den första klädbytardagen i Trelleborg. Maria Schinkel lämnade in fem plagg och gick hem med fem nya.
På lördagen arrangerades den första klädbytardagen i Trelleborg. Maria Schinkel lämnade in fem plagg och gick hem med fem nya.Foto: 
Agneta Grankvist hade spanat in en blommig 60-talsklänning och fick hjälp att prova av Ingrid Malmström.
Agneta Grankvist hade spanat in en blommig 60-talsklänning och fick hjälp att prova av Ingrid Malmström.Foto: 
De som kände för det kunde lämna in kläder de inte längre använder för att byta dem mot nya ”gamla” kläder.
De som kände för det kunde lämna in kläder de inte längre använder för att byta dem mot nya ”gamla” kläder.Foto: 
Klädbytartrenden har växt i takt med att intresset för vintage och ekologiska plagg ökar. Mia Bengtsson arrangerade lördagens klädbytardag på Studieförbundet Vuxenskolan.
Klädbytartrenden har växt i takt med att intresset för vintage och ekologiska plagg ökar. Mia Bengtsson arrangerade lördagens klädbytardag på Studieförbundet Vuxenskolan.Foto: 
Det var många som tog tillfället att både rensa ut och förnya garderoben.
Det var många som tog tillfället att både rensa ut och förnya garderoben.Foto: 

TRELLEBORG. Strax före ett trängdes entusiastiska klädbytare utanför dörren till Studieförbundet Vuxenskolan. Då hade Ingrid Malmström och Mia Bengtsson redan sett till så att de inlämnade kläderna hängde snyggt på galgar.

– Det är viktigt att det är prydligt. Jag hade inte velat komma hit om kläderna låg slängda huller om buller, säger Mia Bengtsson.

Annons

– Först var vi lite nervösa att ingen skulle dyka upp, men vi har redan haft ett 20-tal personer som har varit här och lämnat kläder, säger Ingrid Malmström, som var den som tog initiativet till klädbytardagen.

Intresset för klädbytardagar har ökat i takt med den växande vintage-trenden och motståndet mot "slit och släng"-mentaliteten. De har i första hand arrangerats i storstäder, men på lördagen var det premiär i Trelleborg.

– Ett plagg in, ett plagg ut, säger Lena Welinder som tog tillfället att rensa i garderoben.

– Jag tycker att det är en rolig idé. Hade jag inte gått hit med kläderna, hade jag tagit med dem till Erikshjälpen.

Agneta Granqvist hade redan på morgonen siktat in sig på en blommig 60-talsklänning. Maria Andersson fyndade en mockajacka och en kofta.

– Det är lätt hänt att kläderna blir hängande i garderoben i flera år. Här kommer de till användning.

Inlämningen var begränsad till max fem plagg. I dörren fick kunderna visa upp ett kvitto på att de inte gick därifrån med fler plagg än de kom med. De kläder som blev över gick direkt till Erikshjälpen.

Ingrid Malmström och Maria Bengtsson planerar redan för nästa klädbytardag.

– Jag hade varit glad om det kom fem personer. Att intresset skulle vara så här stort trodde vi aldrig.

Gunilla Lindberg
Katarina Hoije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons