Annons

Milan kolade sig fint

Gärdsgårds byalag tände en kolmila vid Kullatorpsskogen under Kristi himmelsfärds-helgen. I fredags öppnades den och kolet blev riktigt bra, berättar Carl-Gustav Jagerstam.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2009
Carl-Gustav Jagerstam. Foto: Claes Nyberg
Carl-Gustav Jagerstam. Foto: Claes NybergFoto: 

Hur håller ni er vakna på natten?

– Det är inga problem. Vi grillar korv, dricker kaffe och berättar historier för varandra. Vi har en trevlig gemenskap. Det händer att folk kommer förbi på väg hem från kalas och grillar en korv och kanske tar sig en öl.

Annons

– Och så fort det börjar ryka från milan så måste vi upp och banka på den.

Varför bankar man på milan?

– För att det inte ska bli som ett skal runt glöden. Uppstår det hål får man slänga på granris, jord och vatten så att det inte börjar brinna.

Är det farligt?

– Trampar man igenom så är det kört men det har aldrig hänt under de femton är vi gjort det här. Vi är väldigt försiktiga och det är alltid en van person på plats.

Hur mycket kol blev det i milan?

– Fem kubikmeter. Vi gjorde den lite större i år än tidigare. Den hade kolat sig väldigt fint – den var inte det minsta varm när vi öppnade den.

Vad gör ni med all kol?

– Den säljs först och främst till medlemmar. Sedan sparar vi några påsar som vi delar ut till gäster. Det är en trevlig grej.

Lucas Mathisen, Frida Eriksson och Erika Oldberg
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons