Annons

Midsommarlunchen sätts tidigt i år

Nästan 3000 lådor, eller drygt 28 ton sättpotatis är i dagarna på väg ut på fälten vid Böste. Rad upp och rad ner kör Nils-Arne Mårtensson med sin traktor och sätter det som ska bli sommarens primörer.
Trelleborg • Publicerad 19 mars 2012
Groddarna får inte vara för långa. "Då kan de fastna i maskinen när jag sätter dem", säger Nils-Arne Mårtensson.
Groddarna får inte vara för långa. "Då kan de fastna i maskinen när jag sätter dem", säger Nils-Arne Mårtensson.Foto: Tomas Nyberg
Nils-Arne Mårtensson på Böste grönsaker tippar ner låda efter låda med sättpotatis i släpet bakom traktorn innan han beger sig ut på fältet.
Nils-Arne Mårtensson på Böste grönsaker tippar ner låda efter låda med sättpotatis i släpet bakom traktorn innan han beger sig ut på fältet.Foto: Tomas Nyberg
Själva sättningen går i ett långsamt tempo. "Är det hela dagen kan det bli lite segt och sövande", berättar Nils-Arne Mårtensson.
Själva sättningen går i ett långsamt tempo. "Är det hela dagen kan det bli lite segt och sövande", berättar Nils-Arne Mårtensson.Foto: Tomas Nyberg

Klimatet i år har varit mer gynnsamt för potatisen än förra året.

– Ifjor satte vi inte förrän den 27 mars på grund av det kalla vädret. I år är det lite bättre, säger Nils-Arne Mårtensson.

Annons

Håller väderleken i sig räknar han med att kunna ta upp de första nypotatisarna omkring den 15 maj. Sättpotatisen har han förvarat i uppvärmda utrymmen sedan efter trettonhelgen.

– Framåt vårkanten höjer man temperaturen lite så det skjuter skott men de får inte bli för långa. Då kan de fastna i maskinen när jag sätter dem.

Han tar upp en potatis med långa skott och visar.

– Den här har legat lite för länge, säger han.

Hur många potatisar det blir är svårt att säga exakt.

– Vi har drygt sju hektar och det är 13 300 meter per hektar. Jag sätter väl några per meter. Det handlar väl i slutändan om några miljoner potatisar vi kan ta upp.

Att köra traktor långsamt hela dagarna är inget som besvärar Nils-Arne Mårtensson.

– Är det hela dagen kan det bli lite segt och sövande men det är ju så många andra arbetsuppgifter också, som att fylla lådor till exempel, säger han.

Sen vår och sommar är högsäsong på Böste grönsaker. Målet är att komma igång med försäljningen i månadsskiftet april/maj.

– Fast nere vid vägen börjar vi inte sälja potatis och annat förrän vid pingst.

Mikael Hallqvist
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons