Annons

Middag med stillheten som sällskap

En grillad korv med tystnaden som tilltugg. En stor stark i skållade vänners glada lag. Eller intim familjemiddag i ett pittoresk kustsamhälle. Möjligheterna är många om man ska ut och äta när ett sommarhett Trelleborg varvar ner inför kvällen.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2005

– Ju varmare det är under dagen, desto senare kommer folk ut och äter, berättar Josephine Jacobsson, dotter till Magnus och Christina Jacobsson som äger Fabians Skafferi i Smygehamn.

Köket stänger klockan 21.30 och under de senaste, heta dagarna har många ätande gäster inte kommit förrän strax innan kocken slår igen. Familjen Selay från Stockholm har dock slagit sig ner på uteserveringen en bra stund före mörkret faller.

Annons

– Vi ville semestra på ett annorlunda ställe, därför valde vi Smygehamn, berättar pappa Sammy Selay.

– Det är så mycket mindre än Stockholm, säger Viktor Selay, 8 år som har pizza och glass som favoriträtt. Sommar eller vinter spelar ingen roll.

Fabians Skafferi har dock en glassig cheesecake som specialare under sommaren.

– Den svalkar, säger Magnus Jacobsson. Både luften och tiden står stilla ute på slätten. I Alstad har det blivit dags för Assi Kuhpaj som driver Alstad Grillen, att stänga för dagen.

– Här är inte så mycket folk, men somrarna är lite bättre än vintrarna, säger Assi Kuhpaj och kisar ut över det tomma busstorget.

Asfalten ångar fortfarande i kvällssolen. Alla klassiska varianter finns på menyn i den lilla rödmålade kiosken.

Hamburgare och ostburgare av olika tyngd och storlek, kokt och grillad korv men även några bisatser som äggburgare och schnizel samt uppstickare som falafel.

– De flesta köper hamburgare, de gillar mina hamburgare för jag gör egen dressing, hemligt recept, säger Assi Kuhpaj och småler.

I augusti är affärerna som störst.

– Då kommer alla traktorer med släp och lämnar säden, då brukar en många stanna och äta något, säger Assi Kuhpaj och pekar på de stora silobyggnaderna bakom kiosken. Inne i staden börjar uteserveringarna fyllas med folk. Solskållade axlar och nytvättat hår tar sin plats på restaurang Istanbuls korgstolar.

Annons

Sommaren är naturligtvis högsäsong för de flesta av Trelleborgs restauranger.

– Det kommer många turister, framför allt tyskar, berättar Måns Westerlund som är servitör på restaurangen.

När det gäller de tyska turisternas menyval finns det en sak som Måns Westerlund har lagt märke till.

– De beställer alltid extra sallad till och så dricker de te eller kaffe till maten.

På glasskaféet tvärs över gatan sitter Johanna Piledahl och Andreas Persson och njuter av var sin mjukglass. Solen har precis tagit sig ner bakom huskropparna och en efterlängtad svalka infinner sig.

– Sommaren är bra, man mår bättre på sommaren, säger Johanna Piledahl.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons