Annons

Metal från Anderslöv möter klassisk musik i Polen

Killarna i metalbandet Sleipner har repat varje dag den senaste tiden. Anledningen är att de snart ska göra sin första utlandsspelning – på ett gymnasium för klassisk musik i Polen.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2009
Jonathan Lundgren, Niklas Johansson, Morgan Rohlwin, Kalle Johansson och Daniel Jensen ser fram emot att byta skolmiljön i Anderslöv mot ett polskt musikgymnasium för några dagar. Foto: Tomas Nyberg
Jonathan Lundgren, Niklas Johansson, Morgan Rohlwin, Kalle Johansson och Daniel Jensen ser fram emot att byta skolmiljön i Anderslöv mot ett polskt musikgymnasium för några dagar. Foto: Tomas NybergFoto: 

–De kommer nog att hålla för öronen och skrika när de hör vår musik, säger Morgan Rohlwin, en av fem medlemmar i Anderslövsbandet Sleipner.

De andra säger emot och undrar varför de polska eleverna skulle skrika. Säger emot varandra är något som killarna gör ofta. De berättar att repetitionerna brukar sluta med att de blir oense och att någon går hem.

Annons

– Men vi är aldrig ovänner. Vi har glömt när vi ses nästa dag, säger Jonathan Lundgren.

Att killarna får åka till staden Szczecin i Polen har de Stellan Andersson, rektor på Väståkraskolan, att tacka för. Han kom på idén med ett elevutbyte när han deltog i ett mångfaldsprojekt i fjor. Resan startar på tisdag och sedan är Sleipner tillbaka i Sverige på torsdag.

– Vi har en del väldigt kunniga elever på skolan som spelar musik. Att just Sleipner valdes ut är för att de är väldigt skickliga rockmusiker. På skolan vi ska till spelar de klassisk musik så det här blir annorlunda, säger Stellan Andersson.

Alla bandmedlemmarna går i skolan i Anderslöv, fyra av dem på Väståkraskolan och en på Anderslövs skola. De är vana att stå på scen och har varit med i flera musiktävlingar. I år har de gått vidare till Skånefinal i både Ung Kultur Möts och Musik Direkt.

Men deras tidigare scenvana gör inte spelningen i Polen mindre spännande. Den tar dem ett steg närmare drömmen om en musikkarriär.

– Drömmen är att stå på Ullevi, säger Kalle Johansson.

– Nej, nej, något större, invänder de andra och så fortsätter killarna att diskutera och säga emot varandra.

Men det är snart glömt igen.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons