Annons

"Mest extrema vädret sedan 1963"

"Under tre veckor i augusti kom mellan 220 och 400 millimeter regn. Det är lika mycket som en halv årsnederbörd. All spannmål som inte tröskades innan dess har fått kvalitetsproblem", säger Jan Jacobsson, försäljningschef på Lantmännen region sydväst.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2006
Nils-Johan Hansson tror att skörden godkänns som stärkelsevete.Foto: 
Nils-Johan Hansson tröskar för fullt och hoppas hinna före eventuella regn.Foto: 
Nils-Johan Hansson jobbar på Simlingegården. Han är i full färd med att skörda höstvetet. "För mig har skörden klarat sig rätt bra", säger han. Bild: Tomas NybergFoto: 
På tre veckor föll 200 millimeter regn över Simlingegårdens fält. Liggsäd i åkern har börjat gro.Foto: 

– Mycket av det brödvete som nu skördas har stått och grott i fälten. Då blir det inte godkänt utan får användas till foder, fortsätter han.

Spannmålsbönderna drabbas hårt av de senaste veckornas extrema väder.

Annons

Eftersom foderspannmål betalas sämre får bönderna ut mindre pengar. Men det som drabbar dem hårdast är torkningskostnaden.

– Det här innebär ett ekonomiskt avbräck. Många lantbrukare får sin årsinkomst halverad. Andra drabbas ännu hårdare. Skördarna är inte bra, varken när det gäller kvantitet eller kvalitet.

Telefonerna hos Lantmännen går varma. Många ringer och undrar över praktiska frågor. Andra vill bara prata av sig.

I Skåne brukar dåliga skördeår återkomma ungefär vart tolfte år, uppskattar Jan Jacobsson.

– Men det här är nog det värsta året sedan 1963. Nu gäller det få upp torkkapaciteten i Skåne till max, säger han.

På Lantmännens depå i Alstad är det bråda dagar. Mest är det vete som kommer in. Det ska torkas och rensas.

– Nu kör lantbrukarna så mycket det bara går. Ju längre vetet står ute i fälten desto sämre blir det. Mycket går till foder eftersom det inte håller måttet, säger Per Liljemärker, siloansvarig..

Vattenhalten i vetet som kommer in ligger på en mycket hög nivå, ungefär 25 procent. Det ska ner till ungefär 14 procent.

– Vi uppskattar att ungefär 20 procent av totalskörden på 21 000 ton är kvar. Nu håller vi öppet längre på kvällarna för att bönderna ska bli av med sina lass, säger Per Liljemärker.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons