Annons

Mer vård för pengarna på lasarettet

Mer vård för pengarna. Det har varit ett politiskt mål i flera år nu. Trelleborgs lasarett uppnår det målet med råge i år, och ser ut att nå ett resultat för 2006 som är bättre än budget.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2006

Sjukvårdsekonomi har normalt varit snårigt. Med Skånsk Livskraft blev ekonomin ännu snårigare. Pengar kommer till, till exempel, Trelleborgs lasarett från flera olika håll med flera olika mål. Men måttet på hur effektiv vården är mäts oftast i produktionsmixpoäng där poängen tilldelas efter hur mycket resurser, i människor, material och lokaler, som en behandling kräver.

För att verksamheten ska vara framgångsrik bör produktionsmixpoängen öka minst lika mycket som kostnaderna. Prognosen för 2006 pekar på att kostnaderna per poäng ökar med 0,5 procent, det vill säga produktivitetsökningen är i stort sett lika stor som kostnadsökningen.

Annons

I lasarettets månadsrapport för september, som presenteras för distriktsnämnden i sydvästra Skåne i dag, påpekas att verksamheten på lasarettet var underfinansierad från början. Från början såg det ut som om lasarettet skulle gå drygt 16 miljoner kronor back i år, men två extraanslag på vardera drygt 8 miljoner har räddat situationen.

Prognosen pekar på en kostnadsökning på 8,5 procent för i år, men de kan inte jämföras med förra året eftersom fler operationer ska utföras och verksamheten även i övrigt förändrats. Bland annat har operationer flyttats över från Simrishamns lasarett till Trelleborg.

Samtidigt har också antalet anställda ökat från 720 till 750 för att klara av det utökade uppdraget.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons