Annons

Mer stöd till föreningarna

Kulturnämnden ökar stödet till kulturföreningarna. I år betalas 600 000 kronor till föreningarna, ifjor var det 488 000.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2012
Trelleborgs musikkår.
Trelleborgs musikkår.Foto: 
Jazz i Smyge.
Jazz i Smyge.Foto: 
Trellebogsrevyn.
Trellebogsrevyn.Foto: 

Av pengarna kommer 480 000 kronor från kulturnämnden och 200 000 kronor från kommunfullmäktige för särskilda satsningar. 80 000 har alltså ännu inte delats ut.

– Vi sparar de pengarna ifall det skulle dyka upp något evenemang under året som vi vill satsa lite extra på, säger Love Nilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Annons

I år är bidragen uppdelade i tre potter, aktivitetsstöd som baseras på antalet medlemmar, arrangörsersättning för olika evenemang och utvecklingsbidrag för särskilda satsningar. Den största delen av kakan går till arrangörsersättningar, 363 000 kronor, största bidragstagaren är Trelleborgs riksteaterförening som får 80 000 kronor.

Mest utvecklingsbidrag får Symfoniorkestern Trelleborg, 20 000 kronor, för en satsning på unga musiker.

Kulturnämnden var enig i beslutet om bidragen, med undantag för Sverigedemokraterna. SD gillade inte att de tre musikfestivalerna Söderslätts countryfestival, Jazz i Smyge och Äspöfestivalen får lika mycket i bidrag, 20 000 kronor.

– Countryfestivalen har en jättebudget och Jazz i Smyge är en stor attraktion. Äspöfestivalen har vi knappt hört talas om, säger Anita Dewar, SD:s ledamot i kulturnämnden, som ville ge Jazz i Smyge 50 000 kronor och Äspöfestivalen bara 5 000.

SD ville också ge 23 000 kronor till Norra Grönby mölleförening för en upprustning av möllan. Men kulturnämnden beviljade bara 3 000 kronor.

– Det är en stor reparation de ska göra, och det klarar men inte på 3 000 kronor. Möllorna är ett kulturarv som vi måste underhålla, säger Anita Dewar.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons