Mer resurser till barn med särskilda behov
– I värsta fall får det bli ett underskott, säger Roland Hansson (KD), vice ordförande i bildningsnämnden.
TA har flera gånger skrivit att det saknas pengar till barn med särskilda behov. Redan 2014 måste åtgärder motsvarande 1,9 miljoner kronor utföras. Det handlar dels om en utökning av tal- och språkteamet och dels om att resursskolan Borgen på Vannhögskolan även ska vända sig till låg- och mellanstadieelever.
Vid nämndsmötet i april ville Socialdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, begära pengar till åtgärderna av fullmäktige. Femklövern valde dock att skicka tillbaka ärendet till förvaltningen för att utreda ifall man kan genomföra åtgärderna inom den egna budgeten. Svaret från förvaltningen är tydligt: det går inte.
Trots beskedet så väljer alltså bildningsnämnden nu att gå igång med åtgärderna.
– Vi får se under året se hur vi kan lösa finansieringen, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden som alltså inte kommer att begära några extra pengar från fullmäktige.
– Vi hanterar nästan 950 miljoner kronor i vår budget och den här kostnaden motsvarar 0,2 procent. Det är lite väl småaktigt att inte kunna hitta lösningar på detta inom budgeten när det är så pass viktigt, säger Roland Hansson.
Förvaltningschefen Jytte Lindborg menar att beslutet kan innebära att andra verksamheter påverkas.
– På något sätt måste vi planera för att möta det här behovet, och då handlar det om omprioriteringar. Sedan kommer det att ta tid innan vi kommer igång med åtgärderna, och därför blir inte kostnaden så stor som 1,9 miljoner kronor 2014, säger hon.
Socialdemokraterna yrkade vid mötet på onsdagen att förvaltningen skulle precisera var pengarna skulle tas ifrån. Men det röstades ner av majoriteten.
– Förvaltningen har ju tydligt sagt att det inte finns utrymme, och frågan är då varifrån vi ska ta pengarna? Det verkar som att alliansen inte litar på sina egna tjänstemän, säger Sven Lindkvist, som liksom de andra socialdemokraterna i nämnden reserverade sig mot beslutet.