Mer hemmalagat om kokerskorna får välja

I Söderslättsgymnasiets kök börjar lunchen lagas tidigt på morgonen. Nu önskar kokerskorna att mattransporterna blir kortare och fler skolkök kommer att byggas. Löftet om att den nya kostchefen ska genomföra förändringar välkomnas.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2010
Grillspett ordnas en och en.
Grillspett ordnas en och en.Foto: 
Husmor Anna Malmberg har jobbat i Söderslättsgymnasiets kök i 17 år.
Husmor Anna Malmberg har jobbat i Söderslättsgymnasiets kök i 17 år.Foto: 
Foto: 
På morgonen lagas lunchen till alla 2 700 portionerna på en gång.
På morgonen lagas lunchen till alla 2 700 portionerna på en gång.Foto: 
Potatisgratängen är klar!
Potatisgratängen är klar!Foto: 
Stora pannor med potatisgratäng lagas.
Stora pannor med potatisgratäng lagas.Foto: 
Söderslättsgymnasiets kök är det störta skolköket i kommunen. Maten går till gymnasiet, tre skolor och fyra förskolor.
Söderslättsgymnasiets kök är det störta skolköket i kommunen. Maten går till gymnasiet, tre skolor och fyra förskolor.Foto: 
Salsa i pitabröd är klart för eleverna att sätta tänderna i.
Salsa i pitabröd är klart för eleverna att sätta tänderna i.Foto: 
Jeanette Pobiega är ganska ny i köket men har jobbat många år på andra skolkök i kommunen.
Jeanette Pobiega är ganska ny i köket men har jobbat många år på andra skolkök i kommunen.Foto: 
Inne i köket lagas 2 700 portioner varje dag. Då krävs det stora grytor. Jeanette Pobiega gör rent efter att ha kokat ris.
Inne i köket lagas 2 700 portioner varje dag. Då krävs det stora grytor. Jeanette Pobiega gör rent efter att ha kokat ris.Foto: 

TRELLEBORG. 2 700 portioner lagas i Söderslättsgymnasiets tillagningskök varje dag. Nio anställda kämpar med att kunna erbjuda hemlagad mat tre dagar i veckan. Förhoppningen är att kunna laga hemlagat fler dagar i veckan.

– Det är det vi vill jobba för mest av allt. Men än så länge vet vi inte hur vi ska klara det, säger kokerskan Jeanette Pobiega.

Hon har tidigare jobbat i kök på olika skolor och förskolor i Trelleborg. Där har hon upplevt bristerna med att ha en chef som inte vet något om att laga mat i stordrift och riskerna med det.

– Egenkontrollen är ett stort problem. Även om det har blivit bättre. Rektorerna förstår inte alltid hur viktigt det är. Jag har varit med om att de har sagt: "Vi kan väl säga att vi gör kontrollen." eller: "Ingen har ju blivit sjuk av maten?". Idag är miljökontorets kontroller bättre vilket har gett bättre mat, säger hon.

Hon välkomnar därför den nya kostchefen. När den nya organisationen drar igång kommer kommunen delas upp i tre geografiska områden som får varsin verksamhetschef. Dessa kommer att basa över alla måltider i området, till äldre, barn och ungdomar.

– Jag tror det blir jättebra. På det sättet kanske det blir lättare att byta arbetsplats och prova andra uppgifter. På det sättet utvecklas personalens kompetens, säger Jeanette Pobiega.

Kökets husmor, Anna Malmberg, hoppas att förändringarna som sker inom skolmaten just nu kommer innebära flera tillagningskök i kommunen.

– Jag tycker att varje förskola ska laga sin egen mat. Dels blir maten bättre och så är doften av mat en upplevelse för barnen, säger hon.

Hon basar över ett kök som vid sidan av maten till gymnasieskolan även lagar till Vannhögsskolan, Alstads skola, Väståkraskolan och fyra förskolor. För att få detta att gå ihop lagas lunchen till de skolor som ligger långt bort tidigt. Lunchen till de skolor och förskolor som ligger utanför centrala Trelleborg är klar redan klockan 8.30. Maten till Vannhögsskolan och förskolorna i Trelleborg är klar en timme senare. Om en omorganisering kan korta värmehållningen skulle maten smaka bättre.

– Alstadshemmet skulle kunna laga åt förskolan och skolan i Alstad. Men det förutsätter att deras kök är tillräckligt stort. Samma sak är det i Smyge. Där lagar både Smygehemmet och förskolan till sig själva medan skolan får mat från Serresjöskolan. Om Smygehemmet kan laga maten åt skolan slipper man långa transporter, säger Anna Malmberg.

– Jag vet att mycket mat kastas i de skolor som inte lagar själva. Vi måste skicka med för mycket mat eftersom vi måste vara säkra på att det räcker till alla, säger Jeanette Pobiega.

Men dessa förändringar är inte lätta att åstadkomma. Det handlar ofta om att bygga om kök eller bygga helt nya.

– Det är ju så klart en kostnad, men en engångsskostnad. Man får se till vad man sedan vinner i minskade transportkostnadern och mindre svinn, säger Jeanette Pobiega.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.