Mer arbete behöver göras i grusgropen
I verksamhetsrapporten till länsstyrelsen skriver Maria Adolfsson, som ansvarar för projektet, att det behövs minst ett år till, kanske två, för att slutföra arbetet.
Enligt bedömningen kommer tidsplanen inte att räcka för allt som behöver göras.
"Projektet har blivit större och mer komplicerat efter hand än vad det var vid ansökningstillfället" skriver Mara Adolfsson i sin rapport.
Att projektet vuxit beror framför allt på att inventeringen av insekter visade på så många rödlistade arter och unika fynd i området.
En konsekvens är att man måste ta fram en plan för skötseln av området som gynnar både insekterna och backsvalorna. Samtidigt måste området skyddas eftersom det framöver troligen blir mycket besökt av de boende i det nya området Stavstensudde.
Det kan behövas ytterligare en inventering av insekterna med särskilt fokus på de rödlistade och unika arterna.
Under fjoråret har rasbranten där backsvalorna håller till grävts ut för att ordna de branta kanter som svalorna behöver.
Det har även bland annat gjorts en inventering av floran. Då hittade man den rödlistade klotullörten, som betecknas som starkt hotad. Även den sällsynta grådunörten finns i gropen.
Förutom backsvalorna finns det sånglärka, näktergal och flera sångare på området. Bland fjärilar har man funnit den rödlistade mindre blåvingen.
Grod- och kräldjuren visar upp mindre vattensalamander, vanlig padda och åkergroda.
Under hösten i fjor har en del buskage som spridit sig för nära sandvallen tagits bort, för att ge backsvalorna bättre inflygning till sina bon.
Lasse Bryggare
0410-545 71
lasse.bryggare@allehandasyd.se