Mer än 100 år med julkorten

För 100 år sedan dog kung Oskar II. Vykort från hans begravning ersatte under en tid de vanliga vykort som svenskar skickade till varandra. Nu visas ett urval på församlingshemmet.
Trelleborg • Publicerad 29 november 2007
Denna pråliga skål var en minnessak över den döde kungen. I skålen ligger begravningskonfekt i svart och vitt papper.
Denna pråliga skål var en minnessak över den döde kungen. I skålen ligger begravningskonfekt i svart och vitt papper.Foto: 
Från 1878 fanns handkolorerade julkort att skicka. Ingemar Kriegström visar upp ett av de tidigaste.Bild: Tomas Nyberg
Från 1878 fanns handkolorerade julkort att skicka. Ingemar Kriegström visar upp ett av de tidigaste.Bild: Tomas NybergFoto: 

I en monter visas minnessaker från den kungliga begravningen, vykort, minnesskålar, begravningskonfekt, oljetryck, listor över den döde kungens ordnar och medaljer.

– Allt detta är vårt eget, säger Ingemar Kriegström. Man kan köpa på samlarmässor och på Tradera.com.

Är man kung så kan man inte dö i fred. Det visas på en xylografi, ett slags träsnitt, ur en bok. Runt dödsbädden fanns den kungliga familjen, delar av regeringen och delar av hovet, tillsammans med livläkaren och två professorer.

Den största delen av utställningen består av jul- och nyårskort med framför allt religiösa motiv.

– Det är främst kort av Jenny Nyström och hennes son Curt, säger Ingemar Kriegström.

Det äldsta julkortet tog Sven Hedin med sig hem från Kina. Det var från 300-talet. I Europa överlämnades julkorten direkt till mottagaren från 1300-talet och framåt. det var först i slutet på 1800-talet som de skickades med posten.

De stora händelserna avspeglades också i julkorten. Under första och andra världskriget fanns julkort med pansarkryssare och lottor.

Många av julkorten har motiv från julottan.

– Det ser man på att man ska sjunga psalm 55 ur den gamla psalmboken, säger Ingemar Kriegström.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.