Annons

"Mellan tre och sex personer upptäcks varje kväll"

Någon bröt på amerikanska och tog fram en legitimation från staterna. Andra använder storasyskonens legitimationer och hävdar att de klippt sig eller färgat håret. Som entrévärd möter Hassan Habel el-Matin många fantasifulla metoder för att ta sig in på nattklubben.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2009
Foto: Tomas Nyberg
Johannes Jönsson, Cecilia Jönsson och Hassan Habel el-Matin på Falsterbo Strandbad.
Johannes Jönsson, Cecilia Jönsson och Hassan Habel el-Matin på Falsterbo Strandbad.Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

FALSTERBO. Personalen i dörren är hårda med att kontrollera legitimation bland gästerna.

– En gång hade jag en kille som gick in själv med sitt körkort, efter honom i kön försökte en annan kille gå in med hans id-kort, berättar Hassan Habel el-Matin.

Annons

Han jobbar som entrévärd på Falsterbo Strandbads nattklubb. Under sommaren har han och kollegan från GDR Nöje, ordningsvakt Johannes Jönsson, plockat in ett drygt tjugotal gäster med misstänkt falska legitimationer.

De har många exempel, Johannes Jönsson berättar om killen som hade en amerikansk legitimation och bröt på amerikanska i entrén. Eller hon som lånat ett pass av någon och när det beslagtogs i dörren klagade över att ägaren till passet skulle ut och resa nästa vecka och behövde få tillbaka sitt pass.

– Ja, då sa jag bara att "lagt kort ligger", det kan inte vi ta ansvar för, säger Johannes Jönsson och skakar på huvudet.

Efter att Hassan Habel el-Matin och Johannes Jönsson en kväll i somras upptäckte en hel drös ungdomar i kön med legitimationer som de misstänkte var falska bestämde de sig. Policyn i dörren är sedan dess "hårt mot hårt".

Cecilia Richter, som sedan början av sommaren driver Falsterbo Strandbad tillsammans med Johan Wallenborg, berättar att de som nya krögare varit noga med att markera.

– Vi accepterar inte falska legitimationer i dörren och det vill vi vara tydliga med från början.

Även personalen inne i lokalerna måste hålla ögonen öppna. För om de serverar alkohol till någon som är under 18 år kan nattklubben bli av med sitt serveringstillstånd.

När personalen i entrén upptäcker någon med ett misstänkt falskleg får den personen skriva sin namnteckning för att kontrollera om den överensstämmer med namnteckningen på legitimationen. Sedan tar de personen avsides, Johannes Jönsson kallar det lite skämtsamt för ett "utvecklingssamtal" där han förklarar att det är straffbart att använda en falsk legitimation.

– De brukar ofta erkänna då, säger Johannes Jönsson.

Han och kollegorna beslagtar legitimationerna de misstänker är falska och kontaktar sedan polisen.

Annons

Under hästveckan ordnade Öresundsgruppen tillsammans med Falsterbo Horseshow disco med 18-årsgräns i det stora tältet på stranden intill campingen. Även här upptäckte entrévärdarna många ungdomar med misstänkta legitimationer – mellan tre och sex personer varje kväll, berättar Martin Pettersson vid Öresundsgruppen:

– Det är rätt vanligt att pojkar och flickor i gränsåldern runt 17-18 år försöker ta sig in med en legitimation som tillhör till exempel ett storasyskon.

Tillvägagångssättet när någon misstänks ha falsk legitimation är detsamma som på nattklubben Falsterbo Strandbad. De kontrollerar personnummer och ber om en namnteckning. Om misstanken sedan kvarstår beslagtas legitimationen och polisen tillkallas.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons