Annons

Medlemsrekord för jubilerande förening

Föreningen gamla Trelleborg fyller 50 år. I januari nådde man nytt rekord med 4 000 hushåll som medlemmar.
Trelleborg • Publicerad 8 mars 2007
Sune Andersson, vice ordförande (till vänster) och ordförande Jan Mårtensson är med i redaktionen för föreningen Gamla Trelleborgs årsbok. Lennart Rydberg är intendent i föreningen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Med guldomslag på årsboken och ett digert jubileumsprogram. Så firar föreningen Gamla Trelleborg sitt 50-årsjubileum som sammanfaller med stadens 750-årsjubileum.

Den 6 mars 1957 bildades föreningen "Det gamla Trelleborg" efter initiativ av Museinämnden. Sedan dess har föreningen årligen givit ut en bok med minnesberättelser och bilder från Trelleborg och trakten runtomkring. Temat för årets jubileumsbok är en kavalkad av artiklar som tidigare publicerats i äldre upplagor av årsboken.

Annons

– Fram till 1996 hade vi omkring 900 medlemmar. Men när första boken med hårda pärmar kom så tog medlemsantalet fart. Nu har vi passerat 4 000 medlemmar, säger föreningens ordförande Jan Mårtensson.

Slutsatsen är att många av de nyare medlemmarna inte läst de äldre artiklarna. Därför har man valt ut ett antal av dessa som nu publicerats på nytt.

– Vi gjorde ett urval av författare, tid och olika ämnen som ska spegla hela perioden, fortsätter Jan Mårtensson.

Och i författarskaran märks en lång rad kända Trelleborgsprofiler som Harald Lindal, Elis Winge och Frans Malmros.

För gamla trelleborgare finns det många uppslag till nostalgi, för den nyinflyttade en möjlighet att lära sig mer om stadens historia.

– Jag tror att alla trelleborgare har åkt till hållplatsen på sidan 30 och har minnen därifrån. Där hade man plättar och hallonlemonad med sig på skolutflykt, berättar Jan Mårtensson när han bläddrar genom boken och fastnar på en bild från hållplatsen Bökebergsslätt där tåget till Lund stannade.

Den stora jubileumshelgen för Gamla Trelleborg inträffar den 13-15 april då man arrangerar en hemvändarhelg. På lördagen, den 14 april, har man bjudit in till en nostalgikväll med 1950-talsprägel i Parken. Även menyn utlovas vara tidstypisk med SOS till förrätt och helstekt kotlett till huvudrätt.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons